Vakantie in de Loirestreek: Bezienswaardigheden, camping, info & tips

De Loirestreek ligt in het centrale westen van Frankrijk aan de Atlantische Oceaan net onder Bretagne en Normandië. Het krijgt zijn naam van de meer dan 1000 kilometer lange Loire rivier die gestaag door het heuvellandschap vloeit en uiteindelijk in de oceaan uitmondt. Deze regio kwam op in de middeleeuwen toen er door de ligging aan de rivier en de ontwikkelende industrie goed handel gedreven kon worden. Daarnaast is het één van de grote wijnproducenten van Frankrijk omdat de grond, de hellingsgraad van de heuvels en het klimaat perfecte ingrediënten vormen voor de groei van druiven. Rijke families komen al eeuwenlang voor hun vakantie naar de Loirestreek, waardoor er honderden kastelen te vinden zijn.

Vakantie in de Loirestreek

Als je op vakantie gaat in de Loirestreek dan kun je genieten van de afwisselende natuur van de regio. Er zijn hier drie grote natuurparken met elk een ander karakter. In de dichte bossen ten zuiden van Orléans kun je wilde zwijnen, edelherten en vossen tegenkomen. De 19e-eeuwse aristocratie kwam dan ook geregeld over uit Parijs om jachtpartijen te organiseren. Dit resulteerde in de bouw van vele sprookjesachtige gebouwen in het gebied. Tijdens een vakantie in de Loirestreek valt er ook op cultureel en historisch gebied van alles te beleven.

Bezienswaardigheden in de Loirestreek

Er zijn veel interessante bezienswaardigheden in de oude steden van de Loirestreek evenals in de omliggende gebieden. Verschillende gebouwen, straatjes en pleinen vertellen elk hun verhalen over het leven in vergane eeuwen. De meeste steden en dorpen zijn goed bereikbaar via heerlijke fietspaden die je langs de groene oevers van de rivier of door het bosrijke heuvellandschap voeren. Onderweg geniet je van de bekende wijnen uit deze streek, zoals de Muscadet. Authentieke restaurantjes produceren lokale gerechten om van te smullen. Er zijn honderden prachtige bezienswaardigheden in de Loirestreek.  

Île-d’Yeu-Loirestreek

De twee werelden van het ongerepte Île d’Yeu

Voor de kust bij Côte de Lumière liggen twee eilanden. Het Île d’Yeu is bereikbaar per boot als je wilt genieten van een dagje in de ongerepte natuur. Het is een geweldige plek om te fietsen of een paar uur aan een verlaten strand door te brengen. Vanuit het uitkijkpunt Pointe des Corbeaux zie je duidelijk het verschil tussen de Côte Sauvage (wilde kust) in het westen en de zandduinen en uitgestrekte stranden in het oosten. Je kunt dus kiezen in welke wereld je wilt onderduiken, of beide kusten combineren. Als je honger begint te krijgen, zoek dan één van de pittoreske vissersdorpjes op. Port-Joinville bestaat uit schattige huisjes met gekleurde luiken en pannendaken waar ze heerlijke lokale pruimentaart en andere specialiteiten verkopen. Daarnaast kun je er ook een oude kasteelruïne bezoeken.

La-Sologne-Loirestreek

Kasteel Molensloot en de wilde planten en dieren van La Sologne

La Sologne is een schitterend natuurgebied dat ten zuiden van Orléans ligt. Het bestaat uit dichte naald- en berkenbossen, heidevelden, drassige graslanden en duizenden vennen. Er groeien veel unieke plantensoorten zoals pluizig wit katoengras, paarse orchideeën en de vleesetende zonnedauw. De bossen zijn een favoriet territorium van wilde everzwijnen, vossen, edelherten en andere diersoorten waarop gejaagd kan worden. De rijke Parijzenaren die hier in de 19e eeuw kwamen jagen hebben meerdere indrukwekkende paviljoenen en kastelen neergezet. Het Chatêau de Cheverny met zijn prachtige tuinen en statige architectuur is een bezoekje waard, zeker als je veel Kuifje strips hebt gelezen. Kasteel Molensloot is namelijk door dit gebouw geïnspireerd.

Saumur

Het stijlvolle Saumur met grotwoningen en rijschool

De oude stad Saumur is bekend om meerdere redenen. De rijschool Cadre Noir is bijna net zo bekend als de Spaanse Rijschool van Wenen. In twee verschillende musea kun je leren over de geschiedenis van de Cavalerie en allerlei verschillende paarden. De regio waarin Saumur ligt is rijk aan het zachte tufsteen. Dit werd eeuwenlang uitgegraven voor de bouw van huizen en kastelen, waardoor het landschap eruit ging zien als een gatenkaas met vele holten. In die holten is het koel, vochtig en donker, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor de opslag van wijn en het kweken van champignons. Het Maison Bouvet-Ladubay grottenstelsel is zó groot dat je het per fiets kunt verkennen. Daarnaast zijn de grotten ook in gebruik als woningen. Tijdens de godsdienstoorlogen hielden de hugenoten zich hier schuil en tegenwoordig worden sommige grotwoningen verhuurd als vakantiehuis.

Muscadet-wijnstreek

Een fietstocht door de Muscadet wijnstreek

Het glooiende landschap van de Muscadet wijnstreek leent zich uitstekend voor lange – of korte – fietstochten. Je kunt bijvoorbeeld de 32 kilometer lange route Entre Sèvre et Marais volgen. Deze voert je tussen de wijngaarden door waar de druiven rijpen in de zon. Er staan authentieke stenen huizen en weelderige landerijen. Je kunt op verschillende plekken stoppen om iets te eten en natuurlijk om de heerlijke frisse Muscadet wijn te proeven. Om geïnformeerd aan je avontuur te beginnen, is het leuk om het Musée de Vignoble Nantais in Le Pallet te bezoeken. Daar leer je over de historische ontwikkeling van de wijnbouw. Als je meer van fietsen dan van wijn houdt, dan kun je deze route verbinden met vier andere routes door het gebied om samen op een tocht van meer dan honderd kilometer uit te komen. 

mooiste-kastelen-van-de-Loirestreek

De mooiste kastelen van de Loirestreek

Er zijn in totaal bijna 140 kastelen in de Loirestreek, de één nog sprookjesachtiger dan de ander. Deze indrukwekkende bouwwerken staan op speciale plekjes en vertellen hun verhalen over het leven in vergane tijden. Het kasteel van Chenonceau lijkt deels boven het water van de Cher rivier te zweven. De prachtige tuinen en het water van de rivier maken het één van de mooiste plekjes in de regio. In opdracht van Koning Frans I werkte Leonardo da Vinci aan het kasteel van Blois en het massieve kasteel van Chambord. De laatste heeft maar liefst 440 kamers, allemaal uitgevoerd in de extravagante stijl van de renaissance. Het bosrijke park rond het kasteel vormt een heerlijk wandelgebied. Als je meer wilt zien van Leonardo da Vinci’s werk, ga dan naar het Château du Clos Lucé in Amboise waar hij in 1519 stierf. In de kelder en tuinen vind je werken en ontwerpen van de grootmeester.  

Nantes

Het kunstzinnige Nantes

De machtige Loire rivier mondt niet ver van Nantes in de Atlantische Oceaan uit. De stad zelf is gegroeid rond de haven waar eeuwenlang veel handel werd gedreven. Eén van de leukste bezienswaardigheden in Nantes bevindt zich op een eilandje in de rivier waar vroeger een scheepswerf stond. Les Machines de l’île is een project met enorme bewegende kunstvoorwerpen zoals een 12 meter hoge olifant. Als je dol bent op kunst, dan is het zeker ook leuk om de route naar Saint-Nazaire te volgen. Langs deze route van L’Estuaire staan talrijke hedendaagse kunstwerken tentoongesteld. Om meer te leren over de geschiedenis van de stad en de regio, kun je het Château des Ducs de Bretagne uit de 10e eeuw bezoeken. Hier is een cultuurhistorisch museum gevestigd dat veel inzicht geeft in het verleden van Nantes.

Hotels in de Loirestreek

De grootste variatie aan hotels in de Loirestreek vind je in de grotere steden Nantes en Orléans. Ook andere toeristische steden zoals Chartres, Tours en de badplaats Les Sables d’Olonne hebben het één en ander in de aanbieding. Daarnaast kun je verblijven in stijl in één van de karakteristieke plekken in het gebied. In de Loirestreek zijn er hotels te vinden in onder andere kastelen en de grotwoningen van Saumur. Door op zo’n plek te verblijven ondervind je heel direct hoe het leven er daar uitziet.  

Camping in de Loirestreek

Er bestaat een groot aanbod aan prachtige campings in de Loirestreek. Je kunt hier natuurlijk kleine ‘camping municipal’ vinden bij elk dorpje in de regio. Deze bieden een simpel veldje en een schoon toiletgebouw. Daarnaast zijn er tientallen geweldige familiecampings met uitgebreide faciliteiten in de Loirestreek. Als je aan de kust wilt verblijven, dan is er een prachtige camping met een uitgebreid zwemparadijs en La-Bernerie-en-Retz. Je kunt ook verblijven op een familiecamping met zwembaden en animatie aan een meer, in het bos, of vlakbij een prachtig kasteel.

Campingaanbieders in de Loirestreek

Fietsroutes in de Loirestreek

Er zijn honderden schitterende fietsroutes in de Loirestreek. Kies je favoriete omgeving of thema binnen deze regio en je vindt er gemakkelijk een perfecte route bij. Je kunt bijvoorbeeld heerlijk fietsen tussen de dorpen en steden die aan de rivier zelf liggen. Dan heb je onderweg iedere keer weer een schitterend uitzicht over het water. Een andere optie zijn de routes in de Muscadet wijnstreek en op het prachtige Île d’Yeu. In de Loirestreek liggen fietsroutes langs de Atlantische kust en in de binnenlanden. Echte fanatiekelingen kunnen proberen per fiets zoveel mogelijk kastelen te bezoeken. 

Het weer in de Loirestreek

Het klimaat in de Loirestreek kent weinig extremen. In de zomer is het meestal warm, maar bijna nooit echt heet. In juni, juli en augustus schijnt de zon zo’n acht uur per dag en loopt de temperatuur geregeld op tot rond de 25 graden. Dit zijn ook de maanden met de minste neerslag, maar je kunt nog steeds wel een paar keer per week een buitje verwachten. In de winter is het weer onstuimig, maar niet echt koud. Het regent dan vaker en de zon komt niet zo veel tussen de wolken door. De temperatuur blijft wel boven het vriespunt. Het grootste nadeel aan het weer in de Loirestreek is dat er vaak een harde wisselvallige wind staat, waardoor je op sommige plekken langs de kust en in de hoger gelegen gebieden weleens een beetje moet oppassen.

Blogs over de Loirestreek

Scroll naar boven