Bezienswaardigheden in Lille: Hotel, camping, stedentrip, info & tips

Lille (in het Nederlands Rijsel) ligt in de provincie Frans Vlaanderen in het noorden van Frankrijk, vlakbij de Belgische grens. De stad werd in het verleden ontelbare keren tot een strijdveld omdat het een belangrijk strategisch punt vormde. Lille is door zijn ligging altijd een handelsstad geweest. Vanaf de 16e eeuw begon de stad veel textiel en machines te produceren en werd daardoor een bekende industriestad. In het midden van de 20e eeuw raakte de industriële sector in verval, wat tot een ernstige crisis leidde. Met de opening van het zakelijke district Euralille in 1988 en de komst van de TCV, de Eurostar, het internationale vliegveld en een grote universiteit, zette de stad zichzelf weer op de kaart. Het heeft tegenwoordig 233.000 inwoners en er zijn indrukwekkende bezienswaardigheden in Lille te zien.

Bezienswaardigheden in Lille

Het centrum van deze historische industriestad wordt nog steeds gekarakteriseerd door de bouwstijl uit de 17e eeuw met rode bakstenen en kasseien straatjes. De pleinen, terrasjes en parken van Lille zijn een bezienswaardigheid op zich. De stad hoorde in de laatste 1000 jaar bij Frankrijk, Duitsland en de Spaanse Nederlanden, voordat het door Louis XIV definitief in het Franse territorium werd ingelijfd. Ook in de Eerste, en Tweede Wereldoorlog was het een strategisch punt en werd er heftig gevochten. Naast plekken die vertellen over deze geschiedenis, zijn er vele musea, parken en andere bezienswaardigheden in Lille te vinden.

Kathedraal-Notre-Dame-de-Treille

Kathedraal Notre-Dame de Treille

Deze kathedraal krijgt haar aantrekkelijkheid door de mengelmoes van stijlen die je erin terug ziet. Het originele ontwerp en de initiële bouwstijl zijn neogotisch, maar met het vorderen van de jaren werden er steeds meer moderne aspecten in verwerkt. De bouw begon in het midden van de 19e eeuw, maar dit fascinerende gebouw werd pas in 1999 afgebouwd. Architectuurliefhebbers komen vooral om de opvallende westelijke gevel van het gebouw te bewonderen. Deze wordt gevormd uit een ijzeren boogconstructie die met marmer bekleed is. De boog bevat een adembenemend roosvenster.

Place-du-Général-de-Gaulle

Place du Général-de-Gaulle

De verschillende wijken van Lille komen samen op het centrale plein – Grand Place. Dit historische plein bevat een aantal van de meest aantrekkelijke gebouwen, waaronder Vieille Bourse, het oude beursgebouw. Gedurende de zomermaanden is het hier één groot feest met vele terrasjes en straatartiesten en ook rond de kerst verzamelen de mensen zich hier voor het reuzenrad en de kraampjes die gepofte kastanjes verkopen. Het midden van het plein wordt gesierd door La Colonne de la Déesse, een fontein met in het midden een beeld van een Godin op een enorme pilaar. 

La-braderie

La braderie

Het eerste weekend van september is de drukste tijd in Lille. Tussen de twee en drie miljoen bezoekers komen in die tijd naar de stad om de wereldwijd bekende braderie te bezoeken. Daarmee is het één van de grootste bijeenkomsten in Frankrijk. Door zijn geschiedenis als handelsstad, vinden dergelijke grote markten hier sinds eeuwen plaats. De oorsprong van deze braderie wordt geschat rond de 12e eeuw. Deze enorme vlooienmarkt is de grootste van zijn soort in Europa.

Euralille

Euralille

Het zakencentrum van Euralille ligt net buiten het centrum van Lille. Te voet kost het je tien minuten vanaf het centrale plein, maar er loopt ook een metrolijn naar toe. De moderne wijk bevat een aantal interessante gebouwen met een functioneel ontwerp. Het gigantische overdekte winkelcentrum bijvoorbeeld, huisvest meer dan 120 winkels, maar door de effectieve vormgeving heb je helemaal niet door hoe groot het eigenlijk is. Ook het treinstation, metrostation en sommige kantoorgebouwen zijn een bezoekje waard. De bouw van Euralille luidde het begin in van betere tijden voor de stad, de vormgeving ervan werd onder andere door de Nederlander Remco Koolhaas gedaan.

Vlaamse-architectuur-Lille

Vlaamse architectuur

In Lille vind je een aantal verschillende stijlen in de architectuur van de gebouwen. Er ontstaat hier een mengeling tussen meer voorkomende Franse stijlen en het gebruik van bijvoorbeeld rijtjeshuizen en bruine en rode bakstenen, die in de rest van het land niet veel voorkomen. Daaraan kun je zien dat Lille een connectie vormt tussen Frankrijk en de Noord-Europese landen. De wijk Groter Lille is een goed voorbeeld van een plek waar deze stijlen te vinden zijn. Lille is één van die steden waar je gewoon kunt beginnen te lopen en altijd wel iets interessants tegenkomt.

Botanische tuinen

Er zijn drie verschillende indrukwekkende botanische tuinen in Lille. De Jardin botanique de la Faculté de Pharmacie beslaat twee hectare en staat vol met plantensoorten die een geneeskrachtige werking hebben, meer dan 80 verschillende boomsoorten, een indoor tropisch paradijs en een herbarium. De Jardin des plantes de Lille is ontworpen om genot te brengen aan haar bezoekers. Dit bewerkstelligen ze met meer dan 1500 plantensoorten die geordend zijn op basis van hun groeiomstandigheden. Zo is er een mediterraans gebied, en tropische kas, en een rozentuin. De Jardin botanique Nicolas Boulay wordt gerund door de faculteit van geneeskunde van de Université Catholique de Lille.

Hotel in Lille

Een hotel in Lille hoeft niet duur te zijn. De stad heeft een enorm variërend aanbod en zolang je niet tijdens de braderie komt, is er veel concurrentie wat zorgt voor goede prijzen. Het is natuurlijk wat duurder als je een hotel zoekt in het centrum van Lille, maar ook in de andere wijken is er volop aanbod. Of je nou op zoek bent naar een vijf sterren complex met uitgebreide mogelijkheden voor ontspanning en persoonlijke verzorging, of liever in een knusse Bed & Breakfast vertoeft, deze stad heeft voor elk wat wils.

Stedentrip naar Lille

Tijdens een stedentrip naar Lille zul je jezelf niet vervelen. Het oude centrum is gezellig genoeg om een tijdje in rond te slenteren. De vele bezienswaardigheden in Lille liggen meestal een stukje uit het centrum vandaan, waardoor je zonder veel moeite te doen een goed idee krijgt van de verschillende delen van de stad. Musea zijn er ook genoeg, en door de populariteit van kunst is er altijd ergens een indrukwekkende tentoonstelling te vinden. Lille is goed bereikbaar met zowel de trein als eigen vervoer. Daarom is een stedentrip naar Lille een uitstekende keuze voor je volgende weekendje weg.

Top 5 hotels in Lille

Camping in Lille

Er zijn een aantal verschillende opties als je op zoek bent naar een camping in Lille. Natuurlijk bespaar je jezelf wat centen door te gaan kamperen, maar daarnaast helpt het ook om een evenwicht te vinden tussen rust en actie. Ben je op zoek naar groene schoonheid om na een dag in de bruisende stad even helemaal te ontspannen? In de bossen rond Lille kun je gemakkelijk een pittoreske camping vinden. De snelwegen rond de stad functioneren super goed waardoor je binnen no-time bij je gekozen bestemming voor de dag aankomt.

Museum in Lille

Door de jaren heen, hebben verschillende plekken in Lille een grote impuls gekregen van de machthebbers, om de kunst te promoten. Een goed museum in Lille is daardoor makkelijk gevonden. Tegenwoordig heb je uitgebreid de keuze uit allerlei verschillende onderwerpen, collecties en speciale tentoonstellingen. Moderne kunst is uitzonderlijk goed vertegenwoordigd in de stad die één van de grootste collecties in het land tentoonstelt. Tijdens een trip naar Lille kan een museumbezoek daarom niet missen.

Palais-des-Beaux-Arts

Palais des Beaux Arts

Dit gemeentelijk museum is één van de grootste museums in Frankrijk. Het werd gebouwd in opdracht van Napoleon in het begin van de 19e eeuw, omdat hij aandacht voor kunst wilde wekken onder het gewone volk. De schilder Louis Watteau en zijn zoon François werden aangesteld om de duizenden werken die door heel Europa uit kerken geroofd waren, te organiseren en een interessante collectie samen te stellen. Tegenwoordig vind je hier een enorme collectie antieke en moderne werken die overzichtelijk geordend zijn in de heerlijke ruimtes van het gebouw. Het museum geeft een goed overzicht van de ontwikkeling van de schilderkunst door de eeuwen heen.

La-Piscine

La Piscine

In 1922 kreeg architect Albert Baert de opdracht om Frankrijks mooiste zwembad te bouwen. Hij gebruikte de vorm van oude abdijen als inspiratiebron en is er in geslaagd een werkelijk opmerkelijk complex te ontwerpen. De verfijning van het gebouw met glas-in-loodramen, mozaïeken en emaille maakt dat er overal iets moois te ontdekken is. In 1985 werd het zwembad gesloten en na de renovatie opende het gebouw opnieuw zijn deuren als museum waarin het thema water centraal staat. Veel van de originele ruimtes werden behouden, zo dienen de kleedkamers nu als kleine expositieruimtes. Grote bekende stukken zul je in dit museum niet vinden, tenzij er net een expositie van een bekende kunstenaar is.  

Musée d’histoire naturelle de Lille

Het museum voor Natuurwetenschappen bezit een enorme collectie van meer dan 250.000 industriële werktuigen, etnografische voorwerpen en geologische en zoölogische objecten. Het museum neemt je mee op een reis door de tijd en de verschillende continenten van onze aarde. Daarnaast worden regelmatig interessante tijdelijke exposities gehuisvest in het museum voor natuurwetenschappen. Hou hun website in de gaten om te zien wat er tentoongesteld wordt als jij in Lille bent. Het museum bevindt zich in de oude universiteitswijk, die op zichzelf ook al een bezoek waard is.

Trein naar Lille

Hou jij ook zo van treinreizen? De trein naar Lille is één van de beste verbindingen die je kunt kiezen. De aanleg van de TCV en later de Eurostar speelden een rol in de herrijzing van deze stad en vervoeren elke dag honderden mensen op een comfortabele en ontspannen manier naar hun bestemmingen. Met deze hogesnelheidslijnen reis je gemakkelijk, milieuvriendelijk  en vliegensvlug van één van de grote stations in Nederland per trein naar Lille.

Blogs over Lille

Scroll naar boven