Bezienswaardigheden in De Jura: Camping, vakantiehuis, info & tips

De Jura is een regio in Frankrijk en een middelhoog gebergte dat zich aan beide kanten van de Frans-Zwitserse grens bevindt. De hoogste piek in het Franse gedeelte van de Jura is de 1718 meter hoge Crêt de la Neige. De natuur in dit gebied is adembenemend en duizenden Nederlanders gaan er elk jaar op vakantie. In de winter kun je er skiën, snowboarden en langlaufen. In de zomer komen toeristen om heerlijk te wandelen door de gemengde naald- en loofbossen en langs watervallen en meren. Door de aanwezigheid van kalksteen zijn er prachtige druipsteengrotten en ondergrondse rivieren die je kunt bezoeken. Naast alle bezienswaardigheden in de Jura, heeft het ook een mooie verzameling cultureel en industrieel erfgoed in de aanbieding. 

Bezienswaardigheden in De Jura

Er is geen gebrek aan bezienswaardigheden in de Jura. Dit uitgestrekte berggebied heeft allerlei prachtige natuurlijke uitspattingen in de aanbieding voor wandelaars, mountainbikers en andere actievelingen. Ook als je liever met de auto naar mooie plekjes rijdt, valt er veel te ontdekken in dit gebied. Naast prachtige natuur, kun je in de Jura ook culturele en historische bezienswaardigheden bezoeken. In deze regio worden de unieke gele Jurawijn en de heerlijke Comté kaas geproduceerd. In de pittoreske dorpen en stadjes kun je middeleeuwse kerken bezoeken en van alles leren over de geschiedenis van het gebied in lokale musea.

De-zeven-watervallen-van-Hérisson

De zeven watervallen van Hérisson

De prachtige rivier Hérisson stroomt door een bosrijk dal met veel schaduw. Je kunt hier heerlijk wandelen. Het hoofdpad loopt over de rotsen langs de rivier en je moet soms een beetje klauteren over gladde stenen. Op lastige plekken is soms een metalen vlonder of trap geplaatst waardoor het geheel goed te doen is. Je kunt de hele wandeling lopen in een uur of vier en zo alle zeven watervallen bezichtigen. Deze wandeling is zo mooi dat je je geen moment hoeft te vervelen als je van bewegen houdt. De andere optie is om met de auto naar de verschillende parkeerplaatsen te rijden. De meest noordelijke waterval Saut Girard kun je bewonderen vanaf een uitzichtpunt aan de D75, voor de andere watervallen moet je een stukje lopen om er te komen. De hoogste watervallen zijn l’Eventail (65m) en Le Grand Saut (60m)

Baume-les-Messieurs-Jura

De prachtige druipsteengrotten van de Jura

In de Jura is veel kalksteen aanwezig. Deze relatief zachte steensoort kan in samenwerking met water adembenemende grotten vormen met stalagmieten en stalactieten. Je kunt veel grotten in dit gebied bezoeken. Vlakbij het pittoreske plaatsje Baume-les-Messieurs ligt de gelijknamige grot waardoor de Dard rivier stroomt. Nadat deze de grot verlaat, stort het water naar beneden over een waterval die ook naar het dorp vernoemd is. Daarnaast bezoeken veel mensen het keteldal Reculée de Baume-les-Messieurs. De adembenemende grot van Moidons ligt vlakbij Molain. Hier volg je een prachtige route door de stalagmieten, stalactieten en draperieën. Aan het einde van de wandeling word je verrast door een indrukwekkend licht- en klankspel. Een andere grot die het bezoeken waard is, ligt vlakbij Les Planches-près-Arbois.

Parc-Régional-du-Haut-Jura

Saint-Claude in het Parc Régional du Haut-Jura

Parc Régional de Haut-Jura is een absolute must voor natuur- en wandelliefhebbers. Hier bevinden zich naast de watervallen van Hérisson nog een heleboel andere prachtige uitspattingen van de natuur. Je kunt hier meerdere bergtoppen bewandelen en -klimmen. De Crêt de la Neige – de hoogste top van de Franse Jura – ligt in dit gebied. Saint-Claude is de belangrijkste stad in het park. In de pittoreske straatjes vind je leuke terrasjes en heerlijk eten. Hier worden al honderden jaren pijpen geproduceerd. In de schattige lokale winkeltjes kun je daarnaast ook prachtige edelstenen kopen. Als deze producten je interesseren dan kun je meer informatie vinden in het museum van de pijp en de diamant. Daarnaast moet je zeker de indrukwekkende middeleeuwse kathedraal bezoeken.

De mooiste wijndorpen van de Jura

Het stadje Arbois wordt ook wel de hoofdstad van de Jurawijnen genoemd. Het ligt midden in het wijngebied van de streek en je kunt er van alles leren over de geschiedenis van de wijnbouw in de Jura. Het Musée de la Vigne et du Vin du Jura is ondergebracht in het prachtige kasteel Pécauld. Het schilderachtige Château-Chalon is een lust voor het oog. Dit dorp – dat bekend is vanwege de gele Jurawijn die er geproduceerd wordt – ligt hoog op een rotspunt. Je kunt hier door de pittoreske straatjes slenteren. Bezoek het Maison de la Haute Seille Froid Pignon om de gele wijn te proeven en te leren over de geschiedenis van dit product.

Bergsport en Comté kaas in Les Rousses

Het elegante dorp Les Rousses ligt op 1.100 meter hoogte. In de winter kun je hier ontspannen skiën in het skigebied. De meeste bezoekers komen in dat jaargetijde om te gaan langlaufen. In de zomer loopt het dorp vol met mountainbikers en wandelaars. Er is ook een beroemde golfbaan. Les Rousses wordt omgeven door groene bergweides waar de koeien het blijkbaar naar hun zin hebben. In deze regio wordt namelijk heerlijke kaas gemaakt. De Comté kaas wordt ook wel het gele goud van de Jura genoemd en ontleent zijn unieke smaak aan een speciaal rijpingsproces. Als je daar meer over wilt weten, dan kun je de voormalige vesting Fort des Rousses bezoeken. Door de hoge luchtvochtigheid en de constante, lage temperatuur in de kelders is dit een perfecte plek voor het rijpingsproces.

Pootafdrukken van Dinosauriërs in Loulle

Het leuke dorpje Loulle ligt in een prachtige regio die nog relatief onbekend is. Als je van wandelen houdt, ga dan zeker eens kijken bij de Lapiaz de Loulle. In dit kalkplateau zijn allerlei gaten en gleuven uitgesleten waarin nu unieke woestijnplanten groeien. Daarnaast kun je in de buurt van het stadje Les Dinosaurus de Loulle bezoeken. Hier zijn pootafdrukken van verschillende dinosauriërs te vinden in een karstplateau. Er staan veel informatieborden over de dieren die deze afdrukken hebben achtergelaten. Je kunt daardoor van alles leren over deze dinosauriërs en het soort wereld waarin zij leefden.

Camping in De Jura

Aan goede campings is geen gebrek in de Jura. In dit prachtige gebied heb je het voor het uitzoeken. Als je op zoek bent naar een familiecamping met speeltuin, zwembad, animatieprogramma en sportfaciliteiten, dan kun je kiezen uit een aantal opties. Daarnaast zijn er ook een aantal simpele en goedkopere campings voor mensen die alleen een nette douche en toilet nodig hebben. Alle campings liggen midden in de prachtige natuur. Vanaf de meeste campings in de Jura kun je gemakkelijk te voet naar een rivier of meer lopen waar je kunt zwemmen en vissen.     

Campingaanbieders in De Jura

Vakantiehuis in De Jura

Het is niet moeilijk om een mooi vakantiehuis te vinden in de Jura. Sommige grote campings verhuren ook stacaravans en/of bungalows. Daarnaast zijn er vakantieparken te vinden met topfaciliteiten. Als je liever helemaal geen andere mensen om je heen hebt, dan kun je een privéhuisje huren. In de groene natuur van de Jura staan veel afgezonderde vakantiehuisjes waar je helemaal je eigen gang kunt gaan. Doordat er geen andere mensen in de buurt zijn, lopen de wilde dieren door je tuin.

Vakantiehuis aanbieders in De Jura

Het Jura gebergte

Het middelhoge Juragebergte ligt op de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Hoewel het dicht bij de Alpen ligt, is het een apart gebergte. De Jura bestaat voornamelijk uit kalksteen dat gevormd werd uit de schelpen van zeediertjes. Vervolgens werd het in drie verschillende tijdperken omhoog gestuwd. In kalksteen ontstaan vaak prachtige erosievormen zoals druipsteengrotten en blauwe meertjes. De hoogste toppen aan de Franse kant van het Jura gebergte liggen allemaal in het Parc Régional de Haut-Jura. Met 1718 meter steekt de De Crêt de la Neige boven alle andere pieken uit.   

Vakantie in De Jura

Duizenden Nederlanders gaan elk jaar op vakantie in de Jura. In de winter kun je hier heerlijk skiën, snowboarden en langlaufen. In de zomer trekt de regio wandelaars, mountainbikers en andere actievelingen. Veel van de prachtige natuur is relatief goed bereikbaar per auto. Daardoor vinden ook vogelaars, vissers en andere natuurliefhebbers die niet zo van beweging houden gemakkelijk een mooi plekje voor zichzelf. Tijdens een vakantie in de Jura kun je daarnaast genieten van de lokale wijn, kaas en andere culinaire hoogstandjes.

Het weer in De Jura

Het klimaat van de Jura is nat en koel vergeleken met de rest van Frankrijk. Er valt elke maand behoorlijk wat neerslag. In de winter komt dit in hoger gelegen gebieden als sneeuw naar beneden. In de lagere dalen ligt de gemiddelde temperatuur tussen december en februari meestal net boven het nulpunt. Dit komt meestal in heftige buien, waardoor het aantal regenachtige dagen per maand rond de tien ligt. Van eind mei tot midden september is het overdag gemiddeld boven de twintig graden. ’s Nachts koelt het een graad of tien af, hoewel dit verschil in hoger gelegen gebieden groter kan zijn. Tussen mei en augustus schijnt de zon gemiddeld zo’n tien uur per dag, perfect om de bezienswaardigheden in De Jura te ontdekken.

Blogs over De Jura

Scroll naar boven