Vakantie Dordogne: Bezienswaardigheden, camping, vakantiehuis, info & tips

Het departement Dordogne in het zuidwesten van Frankrijk, krijgt zijn naam van de 490 kilometer lange rivier die erdoorheen stroomt. Er wonen minder dan een half miljoen mensen in deze regio, wat al aangeeft dat er geen grote steden of industriegebieden te vinden zijn. Je kan dus gerust een ontspannen vakantie naar de Dordogne boeken. Het gebied bestaat in ongeveer haar huidige vorm, al sinds de Romeinse tijd. Het was vroeger bekend als Périgord, van Petrocore, wat vier stammen betekent. De traditionele bewoners uit deze vier stammen, bouwden ondergrondse onderkomens en uitkijkhutten. Hele stammen verstopten zich hier om weerstand te bieden aan de Romeinen. De middeleeuwen waren ook niet bepaald rustig, het gebied wisselde een aantal keer tussen de Engelse en Franse bezetters.

Vakantie in de Dordogne

Sommige mensen gaan sinds decennia elk jaar op vakantie in de Dordogne. Groene valleien, rustgevende bossen de kronkelende rivier, voor de natuurliefhebber zijn er ontelbare plekjes om te ontspannen. Maar dit is niet de enige reden dat mensen al zo lang naar de regio komen, er is namelijk veel te zien en te doen. Als je graag mooi weer, natuurpracht en interessante plekken combineert in je vakantie, dan kun je in de Dordogne je hart ophalen.

Bezienswaardigheden in de Dordogne

De Dordogne is een museum an sich met ontelbare bezienswaardigheden. Meer dan duizend kastelen, prehistorische vondsten en wereldberoemde muurschilderingen vertellen elk hun eigen verhaal over een bepaalde periode uit de geschiedenis van de mensheid. Sommige stadjes hebben hun middeleeuwse schoonheid nooit verloren. Ook zijn er een aantal plekken met vele goed behouden gotische gebouwen uit de renaissance. Andere bezienswaardigheden in de Dordogne zijn meer gericht op de betoverende natuur en de stroomversnellingen in de rivier.

Kanoën-Dordogne

Kanoën door de stroomversnellingen van de Dordogne

Een Kanotocht over de rivier die dit gebied zijn naam heeft gegeven, is een geweldige manier om haar charme te verkennen. Vele kastelen sieren de oevers van de rivier, en vanaf het water heb je een geweldig uitzicht. De rivier is omgeven door dichte bossen en vanaf het water heb je een goede kans om dieren en vogels te spotten. Er zijn verschillende stroomversnellingen waar je even de kracht van het water voelt, maar ook veel plekjes waar je rustig van het uitzicht kunt genieten. Je kunt een kano huren in Castelnaud, Vitrac en Beynac.

Sarlat

Sarlat

In Sarlat zijn geen tekenen te vinden van de industriële revolutie, waardoor de middeleeuwse charme goed is behouden. Dit aantrekkelijke dorp is in de jaren zestig hersteld in haar oude glorie. De autovrije binnenstad wordt gekenmerkt door meer dan 250 huizen die gebouwd zijn van honinggeel kalksteen in de stijl van de renaissance. In het midden van al deze schattige huisjes, vind je Place de Liberté. Architect Jean Nouvel is verantwoordelijk voor het ombouwen van de oude kerk tot een markthal. Deze heeft een glazen lift die je omhoog brengt naar een panorama post met een geweldig uitzicht over Sarlat.

Chateau-de-Beynac

Chateau de Beynac

De bouw van kasteel van Beynac werd in de 12e eeuw begonnen door de lokale baron, die toen de leider was van één van de vier stammen in de Dordogne. Hij wilde de vallei afsluiten voor ongewenst bezoek. Het oudste gedeelte bestaat uit een Romaanse verticale toren met aan weerszijden uitkijktorens. In de 14e eeuw werd er huisvesting aan toegevoegd en in de 16e en 17e eeuw werd het hele kasteel vernieuwd en werden er nog meer appartementen bijgebouwd. Deze hebben nog hun originele houtsnijwerk en muurschilderingen. Het kasteel werd in 1962 gekocht en gerestaureerd door Lucien Grosso en is sinds vele jaren open voor publiek. Ook zijn er meerdere films opgenomen.  

Lascaux

Lascaux

De grotten van Lascaux zijn wereldberoemd door de 17.000 jaar oude muurschilderingen die er gevonden zijn. De grot is in 1940 ontdekt en heeft hele mooie afbeeldingen van een aantal prehistorische dieren. Helaas werden de schilderingen aangetast door het bezoek van mensen en daarom zijn de grotten sinds 1963 gesloten. Vlakbij de grotten is een replica gebouwd, waar zowel de tekeningen als ook de omgeving – lichtval, temperatuur en vochtigheid – van de originele grot precies zijn overgenomen. Daardoor kun je nog steeds een authentieke ervaring opdoen. De plek is onwijs geliefd en er komen mensen van over de hele wereld op af.

Périgueux

Périgueux

Deze gemoedelijke provinciale stad, stamt uit de Romeinse tijd. In het museum van Gallo-Romain de Périgueux kun je alles leren over het leven in de oude stad. In Périgueux vind je één van de grootste Romaanse kerken in Frankrijk. De 12e eeuwse kathedraal St. Front bestaat uit vijf gigantische koepels en een klokkentoren. Ook de Place Saint-Louis met het 14e eeuwse Maison Tenant en vele andere historische huizen, mag je niet missen. Verder vind je veel gebouwen met kenmerken uit de renaissance. Het is een fijne stad om een tijdje rond te slenteren. Vooral op woensdag en zaterdag, wanneer de boeren uit de streek samenkomen om smakelijke lokale producten te verkopen. 

Les-Jardins-Château-de-Marqueyssac

Les Jardins Château de Marqueyssac

In de tuinen van Marqueyssac kun je de nodige rust en afwisseling vinden. Het is gelegen op een rots met een geniaal uitzicht op de vallei van de Dordogne en de kastelen van Castelnaud en Beyac. Meer dan 150.00 buksbomen worden hier in allerlei vormen geknipt en vormen een lust voor het oog. De kronkelende paadjes leiden je door verschillende stijlen tuinen en meerdere speelplekken. Ook voor kinderen is dit een paradijs. Als je onderweg honger krijgt, vind je naast de tuinen bij het kasteel een aantal terrasjes. Op donderdagavond worden de tuinen verlicht met duizenden kaarsjes en bieden een romantisch schouwspel.

Hotel in de Dordogne

Een goed hotel de Dordogne is makkelijk te vinden. Deze regio is al zo lang een toeristische trekpleister, dat de infrastructuur goed ontwikkeld is. Alle dorpjes en steden waar iets te doen is – en dat zijn er veel, beschikken over overnachtingsmogelijkheden. In de Dordogne vind je een hotel voor elk type vakantieganger. Wil je liever een knus hotel in een rustig dorp, een rustig plekje in de natuur, of een luxe complex in een grotere stad? Als je een beetje rondkijkt vind je precies wat je zoekt.

Vakantiehuis in de Dordogne

Een vakantiehuis in de Dordogne biedt voor veel gezinnen en groepen de beste oplossing. In een onafhankelijk huisje hoef je met niemand rekening te houden, je kunt altijd eten maken en hebt wat ruimte om je heen om in alle rust buiten een boek te lezen. Het is een goed idee wat onderzoek te doen om het beste vakantiehuis in de Dordogne te vinden voor jouw wensen. Sommige dorpen zijn geschikter voor activiteiten, andere om cultuur te snuiven en niet elke plek is evengoed om de rest van de regio te verkennen. 

Vakantiehuisaanbieders in de Dordogne

  1. Natuurhuisje.nl -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Belvilla -> Bekijk hier het aanbod!
  3. France Comfort -> Bekijk hier het aanbod!

Camping in de Dordogne

De groene valleien van de Dordogne zijn een kampeer paradijs. Je vindt gemakkelijk een camping naar jouw smaak in de Dordogne. De meeste kampeerterreinen zijn heel mooi gelegen en bieden verschillende extra faciliteiten. Sommige campings in de Dordogne hebben speelterreinen, sportfaciliteiten, een zwembad, bar en animatieprogramma. Wil je simpeler en goedkoper kamperen, dan kun je zoeken naar een boer die standplaatsen verhuurt voor een caravan of tent.

Campingaanbieders in de Dordogne

Grotten-in-de-Dordogne

Grotten in de Dordogne

De grotten van Lascaux zijn de bekendste van de regio, maar er zijn een aantal andere grotten in de Dordogne die zeker een bezoek waard zijn. De Grotten van Proumeyssac, is een prachtige druipsteengrot waar een rondleiding je door verschillende ruimtes van de grot voert. Deze tour wordt door licht- en geluidseffecten ondersteund, waardoor je een heel speciaal beeld van de unieke formaties krijgt. Ook de grotten van Rouffignac en Font de Gaume zijn goede dagbesteding in de Dordogne.

Blogs over de Dordogne

Scroll naar boven