Vakantie Côte d’Azur: Bezienswaardigheden, camping, vakantiehuis, info & tips

Côte d’Azur is de Franse naam voor een stuk van de mediterrane kust in het zuidoosten van Frankrijk, grenzend aan Italië. Deze kustlijn is de meest aantrekkelijke in het land omdat hier de Alpen direct het water induiken. De omliggende bergen beschermen het gebied tegen de Mistral, een koude wind die regen brengt. De naam – die vertaalt als Azuurblauwe Kust – werd aan het gebied rond de grootste stad Nice gegeven. Dit omdat de hemel er zelfs in de winter vaak stralend blauw is, net als de zee. Ook de cultuur van de regio is uniek en bevat een mengeling van Franse en Noord-Italiaanse invloeden. Een vakantie in de Côte d’Azur biedt dus veel mogelijkheden.

Vakantie Côte d’Azur

Ben je op zoek naar een adembenemende bestemming voor je volgende vakantie? Dan is een vakantie in de Côte d’Azur het overwegen waard. Deze regio biedt een geniale mengeling aan activiteiten met vele verschillende stranden. Als je de bergen in rijdt, ben je binnen no-time in de beste wandelgebieden van Europa. De mengeling van Franse en Italiaanse cultuur verzekert dat de restaurants van topkwaliteit zijn. Aan significante bezienswaardigheden in de Côte d’Azur is ook geen gebrek. Een vakantie in de Côte d’Azur biedt voor elk wat wils.

Bezienswaardigheden in de Côte d’Azur

De schattige, traditionele dorpjes, adembenemende stranden en ruige kustlijn van de Côte d’Azur zijn een bezienswaardigheid an sich. Daarnaast vind je er historisch relevante plekken zoals het pittoreske Antibes, dat zowel Monet als Picasso inspireerde. Er zijn schitterende eilanden en onverbeterlijke uitzichten. Nice is een bruisende stad gekenmerkt door internationale evenementen en goede musea. De rijken van Europa verzamelen zich langs Côte d’Azur en in Monaco waardoor liefhebbers van villa´s en jachten hun ogen kunnen uitkijken.  

De-Lerins-eilanden

De Lerins eilanden

Als je wilt weten hoe de Côte d’Azur er eeuwen geleden uit moet hebben gezien, dan kan een uitstapje naar de Lerins-eilanden niet tegenvallen. Sainte-Marguerite is het grootste eiland en naast een klein vissersdorpje vind je er enkel ongerepte natuur met inheemse mediterrane vegetatie zoals cipressen en kamperfoelie. Naast het dorp bevindt zich het Fort Royal uit de 17e eeuw, van waaruit je een indrukwekkend uitzicht hebt op het vaste land. Wil je nog wat verder weg van de bewoonde wereld, dan kun je Saint-Honorat bezoeken, het kleine zusje. Dit eiland heeft enkel een paar huizen en een eeuwenoud klooster uit de vijfde eeuw dat nog steeds in gebruik is. Je kunt er heerlijk door de olijfbomen en wijngaarden struinen onder het genot van een fles wijn.

Haven van Monaco

Monaco

Na Vaticaanstad is het belastingparadijs van Monaco het kleinste land ter wereld. Het vorstendom is gebouwd op een spectaculaire plek aan de baai van Monaco tegen Mont Angel die 1128 meter boven de stad uittorent. Met alle grandeur en luxe is het leven in de stad op zich al een trekpleister. Ook de smalle straatjes van het oude centrum, de vele winkels en terrasjes en de tuinen van Saint-Martin met standbeelden van beroemdheden maakt het een leuk uitstapje voor de dag. Voor extra spektakel, kun je om 11.55 gaan kijken naar de wisseling van de wacht bij het 13e eeuwse Grimaldi Paleis. Vanaf de rots waarop het gebouwd is, heb je een mooi uitzicht over de stad.

Antibes

Antibes

De oude vestingstad Antibes ontstond in de 5e eeuw en heeft door de jaren heen menig kunstenaar geïnspireerd. Het toeristenbureau heeft een wandeling van zes kilometer uitgezet die langs een aantal standpunten voert waar bekende kunstenaars hun werken hebben geproduceerd. Op deze plekken kom je replica´s tegen van de originele werken van onder andere Monet, waardoor je de wereld door hun ogen kunt zien. Picasso verbleef een aantal maanden in het Grimaldi kasteel en liet er meerdere schilderijen en tekeningen achter omdat de periode voor hem zo productief was. Tegenwoordig huisvest het gebouw een Picasso Museum dat meer dan 200 kunstwerken van de meester bevat, waaronder ‘Levensvreugde’ een werk dat hij daar ter plekke schilderde.

Villa Ephrussi de Rothschild

Villa Ephrussi de Rothschild

De Côte d’Azur staat bekend om de uitbundige luxe villa´s die de allerrijksten er gebouwd hebben. De allermooiste van deze villa´s werd gebouwd voor Béatrice Ephrussi de Rothschild in de buurt van Saint-Jean-Cap-Ferrat. De dochter van de rijke directeur van de Banque de France had een nogal uitgesproken stijl en hield erg van roze. Haar flamboyante voorkeuren zie je in heel dit historische monument terug. Tegenwoordig is de villa niet meer bewoond, maar het opent zijn deuren dagelijks in de ochtend voor nieuwsgierige toeristen die willen weten hoe de wereld er uitziet als je zo veel te besteden hebt.

Nice Frankrijk

Nice

Nice is de schilderachtigste grote stad van Frankrijk. Een typische badstad met een bruisende studentencultuur. Het is een aangename stad voor bezoekers door de Promenade des Anglais, een voetgangersgebied dat de stranden langs de bocht van Baie des Anges volgt. Langs de promenade vind je een aantal weelderige gebouwen die stammen uit de Belle Epoche. Villa Masséna was ooit het huis van een prinses, maar is nu open voor bezoekers en wordt omringd door prachtige Franse tuinen. Het herbergt ook een museum voor geschiedenis en kunst. Dit is slechts één van de vele geweldige historische en culturele bezienswaardigheden in de stad. Als je van tuinen houdt, is ook de Jardin Albert I met zijn fonteinen en palmbomen een absolute must-see.

Pittoresk-Èze

Pittoresk Èze

Èze is één van de mooiste parels langs de Côte d’Azur. Het ligt op een steile heuveltop en elk hoekje van het stadje heeft een geweldig uitzicht over de Middellandse Zee en de kustlijn van Cap-Ferrat. Het dorp stamt uit de middeleeuwen en je kunt er lekker door de smalle geplaveide straatjes struinen. Hier ontdek je vele verrassingen in de vorm van kunstgalerijen, ambachtelijke boetiekjes en eeuwenoude cafeetjes en restaurants. Loop je helemaal naar boven, dan kom je in de exotische tuinen uit, waar je spectaculaire uitzichten hebt. Het parfummuseum van Fragonard is het beginpunt van een geweldige wandeling naar het strand.

Hotel in de Côte d’Azur

De Côte d’Azur is sinds jaar en dag een populaire toeristenbestemming, dus een hotel is nooit ver te zoeken. Elk dorp of stadje heeft een variatie aan verschillende overnachtingsmogelijkheden. Van de mooiste boutique hotels tot simpele alternatieven. Als je een speciale plek zoekt om te overnachten, kun je La Chevre d’Or in Èze eens bekijken. Dit luxe hotel is gevestigd in een 14e eeuws kasteel en beschikt over een geweldig restaurant. Menig ander geweldig hotel vind je in Nice, de hoofdstad van de Côte d’Azur.

Hotel in de Côte d’Azur

De Côte d’Azur is sinds jaar en dag een populaire toeristenbestemming, dus een hotel is nooit ver te zoeken. Elk dorp of stadje heeft een variatie aan verschillende overnachtingsmogelijkheden. Van de mooiste boutique hotels tot simpele alternatieven. Als je een speciale plek zoekt om te overnachten, kun je La Chevre d’Or in Èze eens bekijken. Dit luxe hotel is gevestigd in een 14e eeuws kasteel en beschikt over een geweldig restaurant. Menig ander geweldig hotel vind je in Nice, de hoofdstad van de Côte d’Azur.

Camping in de Côte d’Azur

Als je iemand bent die graag de natuur zo dicht mogelijk om zich heen heeft, dan is een camping makkelijk te vinden in de Côte d’Azur. Langs de kust is veel volgebouwd en kan het lastig zijn om een rustig plekje te vinden. Hier bevinden zich wel uitgebreide familiecampings met alle faciliteiten die je kunt wensen. Als je bereid bent om een beetje landinwaarts te zoeken, dan vind je prachtige kampeerterreinen. Deze zijn vaak omringd door bos en bergen, met toegang tot geweldige wandelpaden en andere outdoors activiteiten.

Campingaanbieders in de Côte d’Azur

Vakantiehuis in de Côte d’Azur

Voor mensen die graag een onafhankelijk bestaan leiden is een vakantiehuis vaak de beste optie. Aan de Côte d’Azur heb je volop keuze uit verschillende huisjes. De meeste dorpen en stadjes hebben een aantal huizen die in het seizoen verhuurd worden aan toeristen. Ook de grotere campings beschikken vaak over bungalows voor vier tot zes personen. Een vakantiehuis aan de Côte d’Azur geeft je de vrijheid om je eigen plan te trekken en een keer lekker een dag of avond thuis te blijven.

Vakantiehuis aanbieders in de Côte d’Azur

Autorondreis Côte d’Azur

Als je veel wilt zien en verschillende activiteiten wilt ondernemen, dan kun je overwegen om een autorondreis langs de Côte d’Azur te maken. Door de ligging in een gebied waar de zee en de bergen bij elkaar komen, zijn er oneindig veel avonturen te beleven in dit gebied. Niet alle mooie plekjes zijn even makkelijk te bereiken, dus met de auto kun je van elke dag het beste maken. Het is geweldig om elke nacht ergens anders door te brengen en tijdens een autorondreis leer je veel verschillende hoekjes van de Côte d’Azur kennen. Als je van plan bent in het hoogseizoen te gaan, moet je er rekening mee houden dat veel hotels en campings volgeboekt zijn. Daarom is het verstandig om accommodatie vooruit te boeken. 

Blogs over de Côte d’Azur

Scroll naar boven