Vakantie op Corsica: Bezienswaardigheden, camping, vakantiehuis, info & tips

Het prachtige eiland Corsica ligt in de Middellandse Zee ten westen van Italië, het hoort echter bij Frankrijk. Dit eiland is al sinds het Mesolithicum bewoond en het was onderdeel van veel grote rijken die zich in de laatste drieduizend jaar in Europa uitgebreid hebben. In 1729 begon de revolutie voor onafhankelijkheid en na 26 jaar strijden werd het koninkrijk van Corsica benoemd. Helaas hield dit niet lang stand, want in 1769 werd het eiland al weer door Frankrijk veroverd. In 1794 werden zij met hulp van Engelse troepen verdreven, maar die troepen trokken zich twee jaar later terug waardoor Frankrijk weer de macht greep. Tegenwoordig heeft het wel een speciale status binnen het Franse rijk, waardoor ze meer autonomie hebben dan de meeste provincies. Jaarlijks gaan miljoenen mensen op vakantie op Corsica om te genieten van de prachtige natuur en de historische monumenten.

Vakantie op Corsica

Corsica is ongeveer 185 kilometer lang en zo’n 83 kilometer breed. Tijdens een vakantie op Corsica geniet je van een lange bergketen en een prachtige kustlijn. De – deels groene – flanken van de hoge pieken rollen in alle richtingen het heldere water van de Middellandse Zee in. Monte Cinto is het hoogste punt van Corsica op 2.706 meter, maar er zijn nog 120 andere pieken die boven de 2000 meter uitsteken. In totaal heeft het eiland ruim 1000 kilometer kustlijn en er zijn dus honderden prachtige stranden. Tijdens een vakantie op Corsica kun je daarnaast veel indrukwekkend cultuurhistorisch erfgoed bezoeken.

Bezienswaardigheden op Corsica

Corsica is zo adembenemend dat de Grieken het eiland ‘Kalliste’- de allermooiste – noemden. Door de bewogen geschiedenis zijn er naast de prachtige natuur ook veel culturele en historische bezienswaardigheden te vinden op Corsica. Je merkt aan de Corsicaanse taal en de cultuur dat het eiland minstens zoveel banden met Italië heeft, als met Frankrijk. De mensen hebben meer temperament en de siësta is heilig. Napoleon werd op Corsica geboren en kwam gedurende zijn hele leven altijd graag naar het eiland terug. Je kunt zijn geboortehuis bezoeken, of één van de andere interessante bezienswaardigheden die Corsica in de aanbieding heeft.

Scandola-reservaat-Corsica

De adembenemende natuur in het Scandola-reservaat

Op een eiland voor de kust van Corsica ligt het Scandola-reservaat. Dit magische schiereiland is 9,2 vierkante kilometer groot en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De diversiteit aan planten en dieren die op en rond het eiland leven is enorm en tijdens een bezoekje kun je veel bedreigde, exotische en unieke soorten spotten. Om deze ecologische rijkdom in stand te houden kun je het eiland alleen met een georganiseerde tour bezoeken. Je mag er bijvoorbeeld niet vissen en geen eigen eten meenemen om te voorkomen dat het evenwicht verstoord wordt. Je vaart in een uurtje naar het eiland toe en al bij het naderen zie je hoe de steile rotsformaties zich tussen het azuurblauwe water en de hemel uitstrekken. Onder het water bestaat een bonte kleurenpracht van vissen, anemonen en koralen en de dolfijnen scheren spelend langs de boot.

Ajaccio

De hoofdstad Ajaccio

Ajaccio is de hoofdstad van Corsica. Als je met de veerboot vanuit Frankrijk of Italië komt, dan kom je hier aan. Het pittoreske centrum van Ajaccio is een leuke plek om een dagje rond te dwalen. Je komt dan vanzelf langs de kathedraal Notre Dame de L’Assomption. Ook Place Charles de Gaulle kun je niet missen. Vanaf dit centrale plein gaan twaalf straten in alle richtingen en je kunt er allerlei uitstapjes boeken. In het stadhuis aan dit plein bevinden zich allerlei standbeelden en schilderijen die over de vele gewonnen veldslagen van Napoleon vertellen. Hij werd in Ajaccio geboren en als je meer wilt weten over zijn leven, dan kun je zijn geboortehuis bezoeken. Ook de citadel en Place Foch zijn een bezoekje waard. Het uitzicht over de Middellandse Zee is daar werkelijk betoverend.

Parc-Naturel-Régional-de-Corse

Parc Naturel Régional de Corse

Hoewel de kust van Corsica betoverend mooi is, word je ook in de bergen steeds weer verrast met adembenemende schoonheid. Het Parc Naturel Régional de Corse ligt in het midden van het eiland en bevat ongeveer 40% van de landmassa. In totaal kun je er meer dan 1500 kilometer lopen over goed aangegeven wandelpaden. Deze verschillen in lengte en stijl. Je kunt kiezen voor meerdaagse afgelegen routes die je diep de natuur in voeren. Onderweg zul je veel wonderbaarlijke planten en dieren tegenkomen. Twee van de mooiste plekken zijn Lac de Capitello en Lac de Melo. Er zijn ook veel kortere routes en paden die langs pittoreske overnachtingsmogelijkheden voeren. In het park vind je goed bewaarde historische gebouwen en archeologische opgravingen.

Calanches-de-Piana

De Calanches de Piana en de Gorges de Spelunca

Het pittoreske dorpje Piana bevindt zich tussen Porto en Ajaccio. De typische witte huisjes van het dorp bevinden zich in één van de mooiste landschappen van Corsica. De natuur schildert hier prachtige plaatjes door kliffen van rood graniet met de blauwe zee te laten spelen. Zo’n twintig kilometer ten oosten van Piana bevindt zich de Gorges de Spelunca. Deze schitterende kloof werd door een rivier uitgesleten die vervolgens Spelunca-rivier genoemd werd. Als je het beste van de kloof wilt zien, dan zul je een wandelpad moeten volgen. Tussen Ota en Evisa kom je langs prachtige poelen om in te zwemmen, die omgeven worden door steile rotswanden en bruggen uit steen.

Bonifacio

Het prachtige Bonifacio

Bonifacio is uniek in zijn schoonheid. Dit elegante stadje staat bovenop een tachtig meter hoge klif en kijkt uit over het blauwe water van de Middellandse Zee. Tijdens een bezoek kun je urenlang door de smalle steegjes met trappen en de oude straatjes dwalen. De gevels van de huizen zijn groen door de klimplanten die er op groeien. Het alledaagse ritme van Bonifacio is ‘Pianu, Pianu’ – rustig, rustig. In de middaguren wordt hier volop genoten van een siësta die bedoeld is om de zinderende hitte van de dag te vermijden. De bewoners kruipen tegen het einde van de middag weer uit hun holletjes en zitten dan gezellig op één van de vele terrassen bijeen tot laat in de avond. Je kunt de oude haven van het stadje bezoeken en ’s avonds genieten van heerlijke verse vis.

Palombaggia-Corsica

Palombaggia, één van de mooiste stranden van Europa

Er zijn oneindig veel prachtige stranden op Corsica, maar Palombaggia heeft echt alles wat je van een strand kunt wensen. Dit twee kilometer lange witte zandstrand wordt omringd door rode rotsen en groene pijnbomen. In hun schaduw vind je altijd bescherming tegen de hete middagzon. Palombaggia is de perfecte bestemming voor een dagje aan het strand. Er is genoeg te ontdekken om lekker rond te lopen of urenlang te snorkelen. Je kunt Palombaggia bereiken vanuit het plaatsje Porto-Vecchio. De kleine weg naar het strand kronkelt door groene dennenbossen en zorgt ervoor dat al je zorgen naar de achtergrond verdwijnen.

Vakantiehuis op Corsica

Er zijn meer dan 10.000 vakantiehuizen op Corsica. Doordat het eiland al zo lang door veel toeristen wordt bezocht, hebben alle dorpjes en steden plekken om te overnachten. Je kunt dus gemakkelijk een privéwoning vinden voor je familie of vriendengroep. Het is daarom verstandig om eerst uit te zoeken wat je tijdens je vakantie op Corsica wilt zien en doen. Daarna kun je de regio bepalen waar je wilt overnachten en dan een vakantiehuis zoeken in dit gedeelte van Corsica. Er zijn vakantiehuizen in de stad of in de natuur en veel huizen hebben een eigen zwembad.

Vakantiehuisaanbieders Corsica

Camping op Corsica

Corsica is al duizenden jaren een favoriete verblijfplaats van koningen en keizers. De laatste honderd jaar komen er ook elk jaar miljoenen toeristen naar het eiland. Daarom is de infrastructuur goed ontwikkeld en kun je gemakkelijk een goede camping vinden op Corsica. Langs de kust zijn een aantal vier- en vijfsterrencampings met uitgebreide faciliteiten voor families. Daarnaast zijn er overal kleine simpele campings waar je genoeg basisvoorzieningen hebt om lekker in je tent of camper te wonen. Langs de wandelroutes in de bergen van Corsica zijn altijd campings ingericht waar je een tent kunt neerzetten.  

Campingaanbieders op Corsica

  1. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Vacanceselect -> Bekijk hier het aanbod!

Vliegen naar Corsica

Je kunt vanuit Nederland niet direct naar Corsica vliegen. Vanaf Eindhoven of Schiphol zijn er wel veel vluchten met een overstap in Frankrijk, meestal in Marseille. Als je vluchten goed aansluiten, dan ben je op die manier meestal een uur of vijf onderweg. Vliegen naar Corsica is makkelijker vanuit België en Duitsland. Vanaf Brussel kun je direct naar Bastia (in het noordoosten), Ajaccio (in het zuidwesten) en Calvi (in het noordwesten) vliegen. Ryanair vliegt naar Figari (in het zuidoosten) vanaf Charleroi. Vanuit Keulen en Düsseldorf zijn er directe vluchten naar Bastia met Eurowings.

Vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!

Het weer op Corsica

Corsica heeft een Middellandse Zeeklimaat, wat betekent dat je in de zomer eigenlijk altijd warm en droog weer kunt verwachten. Dat is geweldig om aan het strand te liggen en/of lange uren in het water door te brengen. In deze maanden zakt de temperatuur langs de kust ook ’s nachts nooit ver onder de twintig graden, dus je hoeft niet veel kleding mee te nemen. Als je van plan bent om veel te gaan wandelen in de bergen, of de historische bezienswaardigheden te bezoeken, dan is het waarschijnlijk aangenamer in het voor- en naseizoen. In de lente en voorzomer is het eiland het groenst, en komt de natuur het beste tot zijn recht. De dagen zijn lang, maar er zijn nog geen hordes toeristen. Het voordeel van de herfst is de aangename temperatuur van het zeewater.

Blogs over Corsica

Scroll naar boven