Vakantie in de Bourgogne: Bezienswaardigheden, camping, vakantiehuis, info & tips

De Romeinen kwamen in 51 voor Christus naar de Bourgogne in Frankrijk. Zij troffen daar Kelten aan die op de groene heuvels druiven verbouwden en daar wijn van maakten. Na de overname door de Romeinen werd de wijnbouw gecommercialiseerd. Onder het gezag van Karel de Grote werd de wijnbouw verder gespecialiseerd. De monniken die zich hiermee bezighielden hadden gemerkt dat de smaak van de wijn niet alleen afhankelijk was van het soort druiven, maar ook van de ligging van de wijngaard en de ruimte waarin de wijn gerijpt werd. Zij stelden een systeem op voor de verificatie van de kwaliteit van de wijn waaruit de beroemde wijnsoorten ontstonden die tot op vandaag de dag in de Bourgogne worden geproduceerd. Tijdens een vakantie in de Bourgogne kun je met volle teugen genieten van vele speciale wijnen.

Vakantie in de Bourgogne

Tijdens een vakantie in de Bourgogne kun je natuurlijk de wijnproever uithangen en alle speciale wijnen uit de regio leren kennen. Dat is echter niet het enige wat deze omgeving aantrekkelijk maakt. De Bourgogne is een schilderachtige regio, vol met traditionele wijndorpjes, steden met historisch erfgoed en mooie natuur. Je kunt een vakantie in de Bourgogne aanpassen aan veel verschillende interesses. Of je nou actief wilt zijn, werelderfgoed wilt bezoeken of lekker cultuur wilt snuiven, in deze regio kom je aan je trekken.

Bezienswaardigheden in de Bourgogne

De Bourgogne heeft zoveel geweldige bezienswaardigheden dat je er een complete reisgids over zou kunnen schrijven. Er zijn heerlijke plekjes in de natuur waar je tot rust kunt komen in de schaduw van een boom langs de oever van een rivier. Daarnaast zijn er zó enorm veel historische monumenten dat je het tijdperk dat je interesseert uit kunt kiezen. In de Bourgogne kun je bezienswaardigheden bezoeken uit de tijd van onder andere de Kelten, de Romeinen, de middeleeuwen en de renaissance.

Dijon-Bourgogne

De hoofdstad Dijon

Dijon is bekend als de stad met honderd torens. Om deze te bezoeken kun je het Parcours de La Chouette volgen, een wandeling die je in 22 stukjes langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad voert. Deze route begint bij het VVV-kantoor en wordt duidelijk aangegeven met behulp van driehoekige pijlen op de grond. Tijdens de wandeling kom je door het prachtige historische centrum van de stad. Je kunt net zoveel tijd nemen als je wilt, want enkele bezienswaardigheden zijn minstens een paar uur van je tijd waard. De gotische kathedraal Saint-Bénigne bijvoorbeeld met een prachtig orgel uit de 18e eeuw. Als je van kunst houdt, maak dan zeker tijd voor het voormalige paleis van de hertogen van Bourgogne. Hier is een museum voor schone kunsten gevestigd en de praalgraven van meerdere heersers uit het verleden.

Bibracte-Bourgogne

Bibracte, de hoofdstad van de Kelten in natuurpark Morvan

In de laatste eeuwen voor Christus was Bibracte de bruisende hoofdstad van de Keltische volkeren die toen in de Bourgogne woonden. De ruïnes van deze stad werden ontdekt op de hellingen van Mont Beuvray, een 821 meter hoge berg in het natuurpark Morvan. Volgens archeologen woonden er meer dan 10.000 mensen in Bibracte. Hier verenigden zich meerdere Keltische volken om de Romeinen te bevechten vanaf 52 voor Christus. Je kunt de vindplaatsen bezoeken en je voorstellen hoe het leven in deze stad er meer dan 2000 jaar geleden uitzag. Een bezoekje aan het natuurpark van Morvan is sowieso de moeite waard. Dit prachtige park bevat indrukwekkende granietrotsen en een aantal kletterende watervallen in een bosrijke omgeving.

wijnroute-Dijon-naar-Beaune

De wijnroute van Dijon naar Beaune

Beaune wordt gezien als de wijnhoofdstad van de Bourgogne. Hier tref je honderden proeverijen, wijnkelders en winkels aan waar je de producten uit de regio kunt proeven en kopen. Het museum in Hôtel Dieu mag je niet missen als je iets wilt leren over de geschiedenis van de regio, of gewoon de prachtige gotische tierelantijnen wilt bewonderen. De 60 kilometer lange route van de Grand Crus slingert via tientallen pittoreske wijndorpjes van Dijon naar Beaune. Het eerste gedeelte loopt door de bossen en wijngaarden naar Corgoloin. Hier worden Chambertin wijnen gebrouwen, een kruidige wijn met een vleugje zoethout. Daarna ga je richting de berghellingen van Maranges waar je de fruitige Montrachet wijn kunt proeven. In het middeleeuwse Pommard kun je een stevige Pinot Noir drinken.

De-grotten-van-Bèze

De grotten van Bèze

Het pittoreske Bèze is prachtig gelegen aan een kabbelend riviertje. Als je door de oude straatjes slentert en geniet van de middeleeuwse gebouwen en eeuwenoude bomen, dan snap je waarom het hoog bovenaan de lijst met mooiste dorpen in Frankrijk staat. Daar komt nog bij dat net buiten het centrum van Bèze indrukwekkende grotten gevonden zijn. Tijdens een bezoek aan de grotten daal je zelfstandig te voet af naar de grotkamer. Deze wordt gevormd door een ondergrondse rivier die zich over een lengte van 250 meter door het kalksteen kronkelt. Eenmaal bij de rivier aangekomen stap je met een gids in een boot en vaar je over het helderblauwe water tussen de prachtige stalactieten door.

Chablis-met-wijngaarden

Het historische Chablis met uitgestrekte wijngaarden

Het prachtige historische stadje Chablis is al honderden jaren bekend vanwege de gelijknamige wijn. In deze omgeving spelen het weer, de topologie en de aarde samen om de beste druiven te produceren. De wijnboeren zijn vriendelijk en toegankelijk, daarom is het de perfecte plek om een wijngaard te bezoeken en meer te leren over de productie van de heerlijke wijnen. Het VVV-kantoor van Chablis kan je helpen bij het vinden van de beste route voor jou. Als je geluk hebt en tegen het einde van de oogst in het stadje bent, dan kun je rekenen op een groot feest. Het is hier traditie om – nadat het zware werk afgerond is, alle druivenplukkers achterop een pick-up-truck door de stad te rijden met een fles wijn in de hand, totdat iedereen staat te tollen op zijn benen.

Natuurreservaat-Combe-Lavaux

Natuurreservaat Combe-Lavaux

Combes zijn kleine valleien die enkele tientallen meters breed zijn. Het landschap van het natuurreservaat Combe-Lavaux is door watererosie gevormd, maar de kleine valleien zijn nu gevuld met verschillende soorten wilde bloemen. Als je goed oplet zul je merken dat elke soort een favoriet plekje heeft. Sommige soorten groeien graag in de vochtige bodem van een dal, terwijl anderen zich fijn voelen met hun wortels in de spleten van de rotsen. De bloemen trekken natuurlijk een heleboel andere diersoorten aan zoals vlinders, hommels en knaagdieren. Daar komen op hun beurt weer hagedissen, slangen en wilde katten op af. Je kunt al dit natuurschoon bewonderen door één van de vele goed aangegeven wandelroutes door het gebied te volgen. 

Vakantiehuis in de Bourgogne

Je kunt een vakantiehuis vinden op veel verschillende locaties in de Bourgogne. In het natuurpark Morvan bijvoorbeeld kun je een ruim vakantiehuis huren voor acht personen. Van daaruit heb je direct toegang tot de wandel- en fietspaden van het gebied. Er zijn nog veel meer prachtige natuurhuisjes te vinden in de regio. Voor mensen die graag meer faciliteiten om zich heen hebben zijn er vakantieparken in de Bourgogne waar je gemakkelijk een vakantiehuisje kunt huren voor je familie of vriendengroep. Op deze parken kun je gebruik maken van een gedeeld zwembad en andere faciliteiten.

Vakantiehuis aanbieders in de Bourgogne

Camping in de Bourgogne

Het is niet moeilijk om een goede camping te vinden in de Bourgogne. Door de vele bezoekers uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk zelf, heeft de regio veel te bieden. In de Bourgogne kun je allerlei soorten campings vinden. Elk dorp heeft een simpele gemeentecamping met kleine veldjes, plekken voor campers en een net toiletgebouw. Als je graag een camping met meer faciliteiten wilt, dan heb je ook uitgebreid keus. Er zijn veel goede (familie) campings in de Bourgogne met uitgebreid zwembad, een animatieprogramma, speeltuin, sportvelden, fietsverhuur en andere faciliteiten.  

Campingaanbieders in de Bourgogne

De wijnstreek in de Bourgogne

De Bourgogne staat van oudsher bekend als wijnstreek. In dit gebied komen goede grond, voordelige topologie en een gunstig klimaat bij elkaar. Daardoor wordt er in bijna alle dorpen al sinds eeuwen speciale wijn geproduceerd. De wijnen uit de Bourgogne worden wereldwijd voor hoge prijzen verkocht. Als je van wijn houdt en speciale varianten wilt proeven, dan ben je in de Bourgogne op de juiste plaats. Deze wijnstreek wordt jaarlijks door miljoenen wijnliefhebbers bezocht en heeft een uitgebreide infrastructuur die je helpt om van deze goddelijke drank te genieten.

Het weer in de Bourgogne

De Bourgogne heeft een nat landklimaat. Dat betekent dat er in elk jaargetijde neerslag kan vallen hoewel het aantal dagen met neerslag in juli, augustus en september wel zakt van rond de 15 naar 11. Qua temperatuur is het in de Bourgogne in de wintermaanden afzien. Met temperaturen net boven het vriespunt en een paar luttele uurtjes zon per dag is dit niet het beste jaargetijde om de regio te bezoeken. In april, mei en oktober ligt de gemiddelde temperatuur overdag tussen de 15 en 19 graden en krijg je op de meeste dagen een uur of zes zon. De beste tijd om de Bourgogne te bezoeken is van juni tot en met september. In deze maanden ligt de temperatuur overdag gemiddeld boven de twintig graden. ’s Nachts daalt de temperatuur met een graad of tien.

Blogs over de Bourgogne

Scroll naar boven