Auvergne in Frankrijk: Camping, vakantiehuis, het weer, info & tips

De Auvergne is een regio in het zuidoosten van centraal Frankrijk. Het ligt in het zuidelijke gedeelte van het Centraal Massief waardoor de regio gekenmerkt wordt door vulkanische landschappen. Dat zie je onder andere terug in het oude centrum van de hoofdstad Clermont-Ferrand, waar de meeste historische gebouwen van donker vulkanisch gesteente gemaakt zijn. De natuur in de Auvergne bestaat uit vulkanisch middelgebergte met een rijke biodiversiteit waar je in de zomer geweldig kunt wandelen, fietsen, zwemmen en kajakken. In de winter zijn er ook langlauf, ski en snowboard mogelijkheden. Deze prachtige regio is nog relatief onbekend bij toeristen waardoor het leven in de dorpen en stadjes heerlijk authentiek is gebleven.

Auvergne in Frankrijk

De Auvergne is één van de regio’s in Frankrijk die al duizenden jaren intensief bewoond wordt. De naam Auvergne komt van de machtige Gallische stam Arverni die er woonden en heersten in de eeuwen voor het begin van onze jaartelling. Er zijn overblijfselen gevonden van de hoofdstad van Arverni waar in die tijd tussen 150.000 en 400.000 mensen woonden. Tijdens een vakantie in de Auvergne kun je (overblijfselen van) historische plekken uit verschillende tijdperken bezoeken. Deze regio werd door de eeuwen heen bezet door verschillende keizers en koningen.

Bezienswaardigheden in Auvergne

Er zijn tientallen bezienswaardigheden te vinden in de Auvergne. Natuurliefhebbers komen hier volop aan hun trekken in de twee grote natuurparken met honderden kilometers aan wandel- en fietspaden. Doordat relatief weinig mensen op vakantie gaan in dit gedeelte van Frankrijk kun je overal rust vinden. Daarnaast zijn er ook een aantal significante cultuurhistorische bezienswaardigheden in de Auvergne zoals de 12e-eeuwse kathedraal van Clermont-Ferrand. Ook voor gezinnen met kinderen zijn er leuke opties in deze regio.

Clermont-Ferrand-Auvergne

Het donkere historische centrum van Clermont-Ferrand

Clermont-Ferrand ligt in het noorden van de Auvergne en is de hoofdstad van deze regio. Het is ook één van de oudste steden in Frankrijk. Hier woonden al voor de tijd van Christus genoeg mensen om in de boeken van de oude Grieken metropool genoemd te worden. Deze historische stad herbergt daardoor een prachtige verzameling oude gebouwen. Het absolute hoogtepunt is de Notre-Dame de l’Assomption, een gotische kathedraal uit de 12e eeuw. Deze indrukwekkende kerk werd gebouwd van zwarte lavasteen. Daarvan werden ook veel andere gebouwen in de stad gemaakt zoals de stadsmuren en de romaanse basiliek Notre-Dame-Du-Port. Op het centrale plein Place du Jaude staat een beeld van de Gallische koning Vercingetorix die op deze plek de Romeinen versloeg. Ook het vulkaanmuseum en het museum van Michelin zijn interessante bezienswaardigheden in Clermont-Ferrand.

Parc-Naturel-Régional-des-Volcans-d’Auvergne

Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne

65 miljoen jaar geleden begonnen de vulkanische activiteiten in het Centraal Massief en deze gingen door tot ongeveer 6000 jaar geleden. In de tussentijd werd de vulkanische keten Chaines dez Puys gevormd. Rondom deze bergketen ligt nu het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne een prachtig natuurgebied met wandelpaden waar je niemand anders tegenkomt. De bekendste bergen in het gebied zijn de Puy de Dôme (1465 meter) en de Puy de Sancy (1887 meter). Om deze hoogste berg van het park te beklimmen start je in Le Mont-Dore dat net boven de 1000 meter ligt. In de zeven kilometer naar de piek kom je langs prachtige landschappen met moeflonschapen. Het uitzicht vanaf de top van de Puy de Sancy is betoverend. Bij helder weer kun je duidelijk de conische vorm van enkele vulkanen in de omgeving herkennen.

Lac-Chambon-Auvergne-Frankrijk

Het prachtige kratermeer van Lac Chambon

De mooiste plek in het Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne is het kratermeer Lac Chambon. Dit meer is ontstaan bij een uitbarsting van de vulkaan Tataret ongeveer 8000 jaar geleden. De lavastroom van deze uitbarsting blokkeerde de Couze Chambon-rivier waardoor het meer ontstond in dit prachtige dal. Je kunt met de auto bij Lac Chambon komen en hebt dan direct een geweldig uitzicht over het helderblauwe water dat afsteekt tegen de vulkanen die om het meer heen liggen. Voor ontspanning ga je naar het kleine strandje Plage Murol waar je ook bootjes kunt huren. Voor actievelingen ligt er een wandelpad rond het meer dat in iets meer dan een uur te lopen is. Deze prachtige route gaat deels door elzenbos en deels over houten paden door een moerasgebied. Als je geluk hebt dan zie je onderweg otters.

Saint-Flour-Auvergne-Frankrijk

Uitzichten vanuit Le Puy-en-Velay en het schilderachtige Saint-Flour

Ten zuiden van de natuurparken ligt het schilderachtige stadje Saint-Flour op 900 meter hoogte. Hier kun je een prachtige gotische kathedraal bezoeken en twee weelderige Romeinse villa’s. Je kunt heerlijk rondslenteren door de steile smalle straatjes van het stadje. Onderweg kom je langs verschillende punten van waaruit je een geweldig uitzicht over de omgeving hebt. In het zuidoosten ligt het prachtige stadje Le-Puy-en-Velay in een oude vulkaankrater. Op de rotsachtige pieken in de omgeving staan een enorm beeld van Maria en een kapel uit de 10e eeuw die over de stad uitkijken. Ook het dorpje Chaise-Dieu in het zuiden van het Parc Naturel Régional Livradois-Forez is een bezoekje waard. In 1043 werd hier een Benedictijns klooster gebouwd op de top van een heuvel. Daar kwam in de 14e eeuw een abdij bij en zo groeide het uit tot een pittoresk dorpje.

Met de hele familie naar Exploration Park Vulcania

Eén van de leukste trekpleisters van de Auvergne bevindt zich in een vallei die ongeveer 15 kilometer ten noordwesten van Clermont-Ferrand ligt. Daar ligt een oude lavastroom die op een zeer creatieve manier gebruikt is om een pretpark neer te zetten. Dit hele park draait om het vulkanisme. Een groot gedeelte van de attracties bevinden zich in lavatunnels en ondergrondse exposities. Je leert er van alles over de enorme kracht die een vulkaan vormt. Deze informatie wordt aangeboden op een zeer aantrekkelijke manier. Zo kun je in het filmtheater in 3D zien wat er zou gebeuren als één van de slapende vulkanen in de omgeving ontwaakt en in de Angry Earth kun je de trillingen van een aardbeving ervaren. Je kunt ook met een luchtballon aan een kabel omhoog om van bovenaf de vulkanen in de omgeving te bewonderen.

Verken het Parc Naturel Régional Livradois-Forez per vélorail

Het tweede natuurpark van de Auvergne is het Parc Naturel Régional Livradois-Forez. Dit ligt ten oosten van het grotere Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne. De pieken in dit park zijn minder hoog, maar de flora en fauna zijn minstens even mooi. Er is een vélorail – een spoorfiets – aangelegd door het park om de biodiversiteit te beschermen. Er passen vier personen op één vélorail en die kunnen kiezen tussen fietsen (voorop) en passagier (achterop). Het spoor begint in Ambert en voert je in een uur of twee door de omgeving van het dorp. Er zijn in dit natuurgebied ook mooie routes voor wandelaars en mountainbikers en mogelijkheden voor watersporten zoals zeilen zwemmen en kajakken.

Camping in Auvergne

In het prachtige landschap van de Auvergne liggen meerdere geweldige campings. Sommige campings zijn klein, simpel en omgeven door prachtige natuur. Daar kun je helemaal tot rust komen in een tentje of je eigen camper. Daarnaast zijn er ook grotere (familie)campings in de Auvergne. Deze beschikken vaak over stacaravans die je kunt huren voor je vakantie. Op dergelijke parken kun je gebruik maken van gedeelde faciliteiten zoals een zwembad, speeltuin en animatieprogramma. De meeste campings in de Auvergne bevinden zich op prachtige plekken midden in één van de natuurparken, rondom een oud kasteel, aan een riviertje of een meer.

Camping aanbieders Auvergne

  1. Allcamps -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!
  3. Vacanceselect -> Bekijk hier het aanbod!

Vakantiehuis in Auvergne

Je kunt een vakantiehuis vinden in de Auvergne via de lokale VVV-kantoren of één van de websites waar privé vakantiehuisjes worden aangeboden. Er zijn ook een aantal vakantieparken en campings in de regio waar je een stacaravan of bungalow kunt huren. Veel vakantiehuisjes in de Auvergne bevinden zich midden in de ongerepte natuur. Vanuit je huisje loop je zo de wandelpaden op die je naar prachtige meren, bergtoppen en pittoreske dorpjes voeren. De natuur is hier zo aanwezig dat de dieren door je tuin lopen.

Vakantiehuis aanbieders Auvergne

Beste reistijd Auvergne

De beste reistijd voor een vakantie in de Auvergne is afhankelijk van jouw interesses. De natuur is hier het hele jaar door mooi en elk seizoen heeft zijn eigen charme. In de winter kun je in deze regio genieten van een betoverende witte sneeuwwereld. De bekendste skigebieden zijn Super Lioran, Super Besse en Mont Dore. In de lente verandert de natuur het snelst en worden de groene bergweides bedekt met bloemenpracht. De zomer is het beste seizoen als je wilt genieten van de natuurlijke wateren van de regio en warm weer. In juli en augustus zijn er wat meer toeristen te vinden. In de herfst hult een groot gedeelte van de regio zich in rood-oranje-gele kleuren. 

Het weer in Auvergne

Het weer in de Auvergne verschilt enorm per seizoen. In de hoger gelegen gebieden van de regio sneeuwt het geregeld in de winter en die sneeuw blijft ook liggen. Je kunt in die tijd van het jaar skiën, snowboarden en langlauftochten maken door het mooie landschap. De hoeveelheid neerslag die per maand valt verschilt niet zo veel, het is dus altijd verstandig om een regenjas en een paar waterdichte schoenen mee te nemen. In de maanden juli en augustus is het weer in de Auvergne het warmst. In die zomermaanden stijgt de temperatuur overdag vaak boven de 25 graden en kun je rekenen op een flink aantal uren zon. ’s Nachts kan het wel behoorlijk afkoelen, vooral in hoger gelegen gebieden.

Blogs over Auvergne

Scroll naar boven