De Ardèche in Frankrijk: Bezienswaardigheden, camping, vakantiehuis, info & tips

De Ardèche is een regio in het zuidoosten van Frankrijk. Het werd vernoemd naar de Ardèche rivier en hoort bij de provincie Rhône-Alpes. Dit gebied wordt al bewoond sinds de prehistorie, in de grot van Chauvet Pont d’Arc zijn schilderingen gevonden uit het Paleolithicum. Daarnaast kun je tijdens een vakantie in de Ardèche ook een hele verzameling overblijfselen uit andere tijden vinden. Zo zijn er dolmens en menhirs – enorme staande stenen die zijn neergezet door stammen die in het neolithicum en de bronstijd leefden. Al honderden jaren voor Christus werd er door koningen en bisschoppen gevochten om de heerschappij over dit prachtige gebied en dat ging door tot na de Franse Revolutie toen protestanten eindelijk hun bestaansrecht kregen. Er zijn honderden kastelen en kerken in de regio die elk hun eigen verhaal vertellen. 

De Ardèche in Frankrijk

De Ardèche is één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Frankrijk en dat terwijl het niet eens aan zee ligt. Deze regio bevat zoveel natuurschoon en historische erfgoed dat mensen er jaren achter elkaar terugkomen. Op sommige plekken zijn de wanden van de kloof die de Ardèche-rivier heeft uitgesleten wel 300 meter hoog, één van de meest indrukwekkende landschappen van Frankrijk. Uiteraard zijn er in dit gebied dus ook indrukwekkende watervallen. In het ruige landschap bevinden zich honderden grotten waar overblijfselen van oude beschavingen zijn gevonden zoals speerpunten en messen. 

Bezienswaardigheden in de Ardèche

Als je alle bezienswaardigheden in de Ardèche wilt bezoeken dan ben je jarenlang bezig, zelfs als je er elke zomer een paar weken vakantie viert. Je kunt hier per trein of in een kano een adembenemende vallei verkennen, afdalen in een grot en oude dorpen, kastelen en kerken bezoeken. Aan schitterende uitzichten is in ieder geval geen gebrek en lekker eten kun je ook overal vinden. Voor wandelaars zijn er duizenden kilometers aan wandelpaden te vinden in de Ardèche, die je meestal langs geniale bezienswaardigheden brengen. 

Gorges-de-l’Ardèche

Kanoën door de diepe kloven van de Ardèche

Eén van de beste manieren om de Ardèche te verkennen is met een kano. De Gorges de l’Ardèche is een wereldberoemde 32 kilometer lange kloof waar de rivier zich tussen adembenemende kalkstenen kliffen bevindt. Je kunt je inschrijven voor een tour of een kano/kajak huren om deze kloof van dichtbij te bekijken. Tussen Vallon-Pont-d’Arc en Saint-Martin-d’Ardèche kun je zowel met een groep of op eigen houtje de stroming van de rivier volgen door dit schitterende natuurfenomeen. Als je niet van water houdt, dan kun je ook per auto het gebied verkennen. De D-290 slingert van het ene naar het andere geniale uitzichtpunt. Van boven lijkt de rivier nog groen-blauwer dan vanaf het water. In de zomer moet je deze kloof met duizenden mensen delen.

Pont-d’Arc-Vogezen

Pont d’Arc

De bekendste bezienswaardigheid van de Ardèche is de Pont d’Arc. Deze wonderlijke plek bestaat uit een natuurlijke boogbrug uit kalksteen waar de rivier doorheen stroomt. De gehele rotsformatie is bijna 60 meter lang en 54 meter hoog. In het najaar stijgt het water van de rivier genoeg om iedere keer een klein beetje meer te eroderen van de stenen poort. Ondertussen is de bovenkant van de doorgang 34 meter hoog. Naast de poort bevinden zich smalle zandstranden waar je heerlijk kunt uitrusten tijdens een kanotocht of gewoon een middagje aan het water kunt doorbrengen. Voor adrenalinejunkies zijn er een paar plateaus (op 5 en 25!!! meter hoogte) waarvan je in het water kunt springen.

Aven-d’Orgnac

Indrukwekkende grotten met tekenen van oude beschavingen

In de Ardèche zijn honderden grotten te vinden. Deze grotten bevatten allerlei overblijfselen gevonden van beschavingen uit de prehistorie. In sommige grotten kun je schilderingen zien op de wanden, in andere zijn speerpunten en messen gevonden. Eén van de meest indrukwekkende grotten in het gebied ligt vlakbij Vallon-Pont-d’Arc. De druipsteengrot Aven d’Orgnac werd pas in 1935 voor het eerst betreden door onderzoekers uit de moderne tijd. Om de grot in te gaan moet je afdalen in een diepe schacht. Onderaan deze ingang bevindt zich een puinkegel – een verzameling afval dat door de jaren heen de grot ingevallen is. Hier zijn onder andere beenderen gevonden van dieren uit de ijstijd. Achter de puinkegel zijn prachtige stalactieten en stalagmieten te vinden. Bij de ingang van Aven d’Orgnac kun je meer leren over het leven vroeger in het prehistorisch museum.

Château-de-Grignan-Vogezen

Het plezierpaleis Château de Grignan

Het grootste renaissancekasteel van Frankrijk bevindt zich op een uitloper van het voorgebergte in de Ardèche. Op deze strategische plek wordt al minstens vanaf de 11e eeuw genoten van het uitzicht. Toen stond er een versterkte burcht en in de renaissance werd dit fort omgebouwd tot een waar plezierpaleis voor de familie Adhémar. Hoewel het paleis ernstig werd beschadigd tijdens de 20e eeuw, is het daarna compleet in de oorspronkelijke staat hersteld. Het gebouw is open voor bezoek en je kunt er genieten van prachtig gedecoreerde ruimtes. Er staan extravagante meubels en gedetailleerde houtsnijwerken. Aan de wanden hangen prachtige tapijten en je krijgt een indruk van de weelde waarin mensen hier ooit geleefd moeten hebben. Het uitzicht vanaf het terras en de paleismuur is minstens even adembenemend als de binnenkant van het complex.

trein-door-de-Doux-vallei

Neem de trein door de Doux-vallei

De Doux is een zijrivier van de Rhône. Door deze groene vallei loopt een heel speciale spoorlijn die al sinds 1890 in gebruik is. Tijdens een tocht over het spoor heb je aan de ene kant indrukwekkende bergwanden en aan de andere kant de kloof van de rivier. Je kunt hier meerdere treindiensten kiezen die toeristen op een klassieke manier vervoeren. De Mastrou is de bekendste rit, deze is vernoemd naar de halfopen traditionele zwarte stoomtrein. Deze dienst begint en eindigt op het station van Tournon Saint Jean. De trein rijdt in drie en een half uur naar Lamastre en wordt dan op een speciaal draaiplatform omgekeerd zodat hij weer terug kan rijden. In de middag verblijf je twee uur in dit prachtige stadje – precies genoeg tijd om een hapje te eten en even de benen te strekken.

Het avonturenbos Forêt de l’Aventure van Jaujac

Voor een geweldig dagje uit met de hele familie moet je het Forêt de l’Aventure van Jaujac bezoeken. Dit park is er speciaal op ingericht om mensen te inspireren weer de wereld te ontdekken. Er is een heel parcours uitgezet dat je door de bossen en over de heuvels van dit schitterende stukje natuur voert. In totaal kun je onderweg meer dan vijftig activiteiten ondernemen die je stuk voor stuk dichter bij je enthousiasme brengen. Onderweg leer je van alles én heb je dolle pret. Je kunt als een echte bosbewoner tussen de bomen slingeren. Er zijn plekken waar je aangemoedigd wordt om te klimmen en klauteren en alles is heel goed beveiligd.

Camping in de Ardèche

Je kunt zonder problemen een goede camping vinden in de Ardèche. Dit gebied ontvangt al tientallen jaren miljoenen bezoekers die komen voor de prachtige natuur en de historische plekken. Daardoor is een geweldige infrastructuur ontstaan voor bezoekers. Verschillende campings in de Ardèche richten zich op een specifiek publiek. Zo kun je er heerlijke afgelegen kampeerterreinen vinden waar je midden in de natuur overnacht en uitgebreid plek hebt voor jezelf. Er is ook een ruime keuze uit geweldige familiecampings met uitgebreide faciliteiten. 

Campingaanbieders in Ardèche

Vakantiehuis in de Ardèche

Er zijn honderden vakantiehuisjes beschikbaar in de Ardèche. Als je graag gebruik wilt maken van gedeelde faciliteiten zoals een zwembad, sport banen en een animatieprogramma, dan kun je het beste een vakantiehuis zoeken op één van de grotere campings of vakantieparken in de Ardèche. Daarnaast zijn er in deze regio ook veel privé huisjes die je kunt huren. Sommige zijn luxe en hebben een eigen zwembad, sauna of jacuzzi. Andere privé huisjes zijn juist erg simpel maar bevinden zich op een mooie plek in de natuur. Om een vakantiehuis te boeken in de Ardèche kun je contact opnemen met het plaatselijke VVV-kantoor of kijken op websites waar privé huisjes worden aangeboden.   

Vakantiehuis aanbieders

Vakantie in de Ardèche

Voor avonturiers en natuurliefhebbers is een vakantie in de Ardèche een geweldige ervaring. De ruige natuur in dit gebied leent zich uitstekend voor lange fietstochten en wandelingen. Je kunt er nog een aantal andere activiteiten ondernemen zoals zwemmen, kanoën, kajakken, klimmen, mountainbiken, paragliden en spelonken. Tussen je activiteiten door geniet je van pittoreske dorpjes en prachtig historisch erfgoed. Een kasteel of oude kerk is nooit ver weg in dit gebied. Uiteraard kun je ook rekenen op heerlijk lokaal eten en drinken tijdens je vakantie in de Ardèche.  

Het weer in de Ardèche

Hoewel de provincie geen kustlijn heeft, wordt het weer in de Ardèche wel beïnvloed door de Middellandse Zee. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in de zomermaanden tussen de 25 en 30 graden maar ’s avonds en ’s nachts kan het behoorlijk afkoelen. In juli en augustus is het onwijs druk in deze regio, waardoor de beste reistijd in juni en september valt. Daarnaast kan het weer in de Ardèche snel omslaan en is er altijd kans op een bui. In de zomer trekt de neerslag wel altijd snel weer voorbij. Door de hoogte van het gebied en de nabijheid van de Alpen ligt de temperatuur in de winter rond het nulpunt.  

Blogs over de Ardèche

Scroll naar boven