Liverpool stad: Bezienswaardigheden, hotels, vliegtickets, info & tips

Liverpool is een bekende stad in het noordwesten van Engeland. Als mensen al een beeld hebben bij deze plek dan is het vaak een grauwe haven- en industriestad. Dat was misschien zo in de tijd dat John, George, Paul en Ringo – de vier leden van de Beatles – hier opgroeiden. Tegenwoordig is Liverpool echter een hippe toeristenbestemming met allerlei interessante bezienswaardigheden. Veel mensen komen naar de stad om te zien waar deze popband zijn inspiratie vandaan haalde. Zij bezoeken plekken zoals het Strawberry Fields park en Penny Lane. Daarnaast is Liverpool ook erg bekend in de voetbalwereld. De fans zijn verdeeld tussen Liverpool F.C. en Everton – twee van de grote clubs in de Engelse Premier League. De stad is op veel fronten te vergelijken met het Nederlandse Rotterdam. Het is veel minder populair dan de hoofdstad, maar heeft een heel eigen charme.

Liverpool stad

In het stedelijk gebied van Liverpool wonen meer dan twee miljoen mensen en daarmee is het de vijfde grootste metropool in Engeland. De stad ligt aan de monding van de Mersey en vormt al vele eeuwen een belangrijke plek voor de handel en de verdediging van het land. Liverpool maakte een periode van enorme groei door in de 19e eeuw doordat zowel de haven als het industriegebied enorm belangrijk werden. In deze haven werden onder andere katoen, kool en slaven ontvangen en verstuurd. Duizenden mensen vertrokken vanuit deze stad op hun avontuur naar de nieuwe wereld aan de overkant van de Atlantische Oceaan.

Bezienswaardigheden in Liverpool stad

De stad Liverpool ligt aan de zee van Ierland en doet nog steeds dienst als haven. Grote gedeelten van de oude haven en industriegebieden zijn echter ondertussen opgeknapt en bevatten naast cultuurhistorische bezienswaardigheden ook moderne clubs, restaurants en winkels. De aandenkens aan de Beatles zijn in Liverpool niet te vermijden. De indrukwekkende oude gebouwen in het havengebied rond Pier Head en Albert Dock vormen ondertussen het meest iconische beeld van de stad. Je kunt deze bezienswaardigheden bezoeken en daarnaast staan er een aantal indrukwekkende musea met moderne kunst en andere interessante thema’s.

Pier-Head-Liverpool-stad

Pier Head en Albert Dock

De beste plek om je ontdekkingstocht in Liverpool te beginnen is Pier Head. Daar staan namelijk drie typische gebouwen langs de Mersey River die door de jaren heen het symbool van de stad geworden zijn. Deze statige gebouwen hebben allemaal dezelfde stijl en staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vooral het neobarokke paleisachtige Port of Liverpool gebouw met de indrukwekkende koepel mag je niet missen. Als je een stukje verder langs het water slentert dan kom je bij het vlakbij gelegen Albert Dock uit. Dit gebied was in gebruik als aanlegplek tussen 1846 en 1972. Sindsdien is het geheel op een fraaie manier gerenoveerd. In de vroegere pakhuizen zitten nu leuke cafés en restaurants waar je dranken en gerechten van wereldklasse kunt proeven. Daarnaast zijn er een aantal beroemde musea gevestigd.

Merseyside-Maritime-Museum

Het Merseyside Maritime Museum en het International Slavery Museum

In het Merseyside Maritime Museum kun je van alles leren over de geschiedenis van de haven van Liverpool. Je ziet er hoe het gebeuren in de haven lange tijd een centrale rol speelde in het leven van de bewoners van de stad. In de kelders van het gebouw wordt bijvoorbeeld het leven van smokkelaars belicht. Verder komen ook thema’s zoals de bouw van de R.M.S Titanic en de slavenhandel aan bod. Als je meer wilt weten over de rol van de stad in slavenhandel dan kun je ook nog het International Slavery Museum bezoeken. Daar wordt op een heldere en eerlijke manier weergegeven hoe het er in die tijd aan toe ging. Je ziet hoe de slaven werden gehouden en vervoerd tijdens hun verblijf in de haven. Deze geschiedenis wordt in het museum gebruikt om onderwerpen zoals discriminatie en racisme te bespreken.

Tate-Liverpool-Museum

The Walker en het Tate Liverpool Museum

De beroemde Tate Gallery bezit de meest indrukwekkende kunstcollectie in Engeland. In totaal bezit deze organisatie vier verschillende vestigingen waar ze deze werken tentoonstellen. Eén daarvan bevindt zich in een voormalig pakhuis aan de Albert Dock in Liverpool. In het Tate Liverpool Museum kun je een gevoel krijgen voor de Engelse geschiedenis verteld door kunstenaars. Hier hangen namelijk kunstwerken van Britse kunstenaars die ergens tussen het jaar 1500 en het heden leefden. Door de overzichtelijke manier waarop de kunstwerken worden tentoongesteld, krijg je een gevoel voor het leven en de zienswijze van deze kunstenaars en zie je het tijdperk waarin ze leefden door hun ogen. Ook The Walker – het museum van voormalig burgemeester Andrew Barclay – is een ‘must see’ voor kunstliefhebbers. Daar hangen werken van grootmeesters uit Nederland, Italië, Groot-Brittannië en vele andere landen. Daarnaast heeft het een speciale afdeling voor sculpturen en andere speciale creaties.

Anglican Cathedral Liverpool stad

De Anglican Cathedral

De grootste kathedraal van het Verenigd Koninkrijk staat in Liverpool. Deze Anglican Cathedral is het 5e grootste kerkgebouw ter wereld. De afmetingen van het gebouw zijn zeer indrukwekkend, vooral de hoogte van de ruimtes maakt je ervan bewust hoe klein je zelf bent. Doordat de architectuur zo tot de verbeelding spreekt, valt het sobere interieur helemaal niet zo op. Je ogen worden automatisch naar de prachtige glas-in-loodramen rondom het altaar getrokken. Je kunt de toren beklimmen om net onder de 101 meter hoge piek van het uitzicht over de stad te genieten. Sinds 1962 staat er nog een andere kathedraal in Liverpool. Deze Metropolitan Cathedral is ontworpen door Fredrik Gibbert. Deze moderne architect heeft er een speciaal geheel van gemaakt dat zeker een bezoekje waard is als je van architectuur houdt.

Town Hall Liverpool

Winkelen rondom de Town Hall

Het historische stadhuis (Town Hall) uit de 18e eeuw is één van de mooiste gebouwen in het centrum van Liverpool. Dit vorstelijke gebouw wordt gebruikt voor bruiloften, het samenkomen van de raad van de stad, etc. Daarnaast is een gedeelte opengesteld voor toeristen die een rondleiding willen maken door de indrukwekkende vertrekken. Niet ver van de Town Hall liggen Church Street en Lord Street. Het gebied rondom deze straten is een walhalla voor winkelliefhebbers. Deze zone mag je alleen te voet betreden waardoor je heerlijk rustig kunt genieten van alle hippe producten in de etalages. Er zijn meerdere winkelcentra in dit gedeelte van de stad. Het Met Quarter bevat zo’n 40 exclusieve boetiekjes met unieke producten. In het historische St John’s Shopping Centre en het enorme Liverpool One vind je honderden andere winkels.

The Beatles Story Tour

Eén van de populairste attracties in Liverpool is The Beatles Story Tour. Deze rondleiding neemt je mee in de wereld van John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr en George Harrison. Deze vier jonge mannen werden bij elkaar gebracht om een popgroep te vormen – die vervolgens uitgroeide tot een wereldwijd bekend fenomeen. Tijdens de tour bezoek je de huizen waar de Beatles opgroeiden en de plekken in de stad die hen inspireerden voor bepaalde nummers – zoals Strawberry Fields Park. Onderweg leer je door middel van geluid en beeldeffecten van alles over de wereld van deze mannen. Er komen allerlei aspecten aan bod – van de ontwikkeling van hun muziek, tot hun reizen naar India, de interactie met hun fans en de onderlinge onenigheden die hen uiteindelijk uit elkaar dreven.

Hotels in Liverpool

Er is zeker geen gebrek aan hotels in Liverpool. Als je een stedentrip naar deze stad plant is het echter wel verstandig om even goed te kijken waar je het liefst wilt overnachten. Je kunt in Liverpool bijvoorbeeld geweldig uitgaan in de vele hippe discotheken en gezellige pubs. Dan is het handig als je vanuit het uitgaansdistrict te voet terug naar je hotel of hostel kunt komen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je juist helemaal niet enthousiast wordt van een verblijf in een luidruchtig gedeelte van de stad. In dat geval kun je beter één van de hotels boeken die op een rustige plek in Liverpool staan. 

Vliegtickets naar Liverpool

Je kunt vanuit Nederland directe vliegtickets vinden naar het John Lennon Airport dat net buiten Liverpool ligt. Easyjet verzorgt directe vluchten vanaf Schiphol naar Liverpool. Zo’n vlucht doet er slechts anderhalf uur over waardoor je binnen no-time op je bestemming aankomt. Het is verstandig om je vliegtickets naar Liverpool op tijd te boeken, anders kan de prijs nogal omhoog gaan. Als je bij Easyjet geen goede aanbieding vindt, dan kun je overwegen om met een tussenstop te vliegen. Ryanair verzorgt bijvoorbeeld vluchten die vanaf Eindhoven via Londen naar Liverpool gaan. 

Vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!

Het weer in Liverpool

Het klimaat in Groot-Brittannië is bekend om zijn regenachtige karakter. Dat is in Liverpool niet anders. Je kunt in deze stad elke maand van het jaar rekenen op buien en in de winter kan er ook wel eens wat sneeuw vallen. De beste tijd om deze stad te bezoeken is tussen mei en september. In deze maanden stijgt het kwik overdag meestal boven de 15 graden uit. Als je geluk hebt en de zon schijnt dan kun je misschien zelfs in een T-shirt rondlopen. In juni, juli en augustus worden er veel evenementen georganiseerd in en rond de stad. Als je niet van hitte houdt dan zit je goed in Liverpool, want ook in de zomer zijn dagen met temperaturen boven de twintig graden een uitzondering.

Blogs over Liverpool

Scroll naar boven