Vakantie Zwarte Woud: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Het Zwarte Woud is het grootste aaneengesloten middelgebergte in Duitsland. Het gebied is 160 kilometer lang en maximaal 50 kilometer breed. De hoogste pieken van het gebergte liggen tussen de 1.000 en 1.494 meter boven zeeniveau. Vlak onder de pieken zijn de hellingen van het gebergte al bedekt in een dicht bos dat op sommige plekken maar weinig licht doorlaat, terwijl het zich op ander locaties opent met groene bergweiden, watervallen en meertjes. De Donau en de Neckar rivieren ontspringen hier. Vroeger werd hier ijzer en hout gewonnen, maar in de laatste jaren is toerisme de belangrijkste inkomstenbron geworden van het gebied. In het sprookjesachtige woud vind je geweldige outdoor activiteiten, middeleeuwse kastelen en een aantal toffe pretparken.

Vakantie in het Zwarte Woud

Een vakantie in het Zwarte Woud is een belevenis voor jong en oud. Vooral natuurliefhebbers hebben hier veel keuze uit allerlei wandelpaden die naar bergtoppen, watervallen, meren en andere adembenemend mooie plekjes voeren. Voor cultuurliefhebbers bieden de oude pittoreske stadjes en dorpen veel interessante bezienswaardigheden. Elk kasteel in de regio vertelt zijn eigen spannende verhaal. Tijdens een vakantie in het Zwarte Woud kun je fascinerende attracties afwisselen met rustgevende natuur en interessante historische bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden in het Zwarte Woud

Freiburg is de grootste stad in de omgeving van het Zwarte Woud. Hier zijn een aantal interessante bezienswaardigheden. Het oude stadscentrum is tevens het historische centrum van de regio. Hier bevindt zich bijvoorbeeld het Augustinermuseum met een uitgebreide collectie middeleeuwse kunst. Bij het toeristenbureau vind je alle nodige informatie over de regio. Voor 40 euro kun je een Zwarte Woud-kaart kopen die korting en voordelen geeft bij meer dan 160 attracties en bezienswaardigheden in het Zwarte Woud.

Burg-Hohenzollern-Zwarte-Woud

Burg Hohenzollern

Het sprookjesachtige kasteel Burg Hohenzollern bevindt zich op een 850 meter hoge heuvel en torent boven het stadje Hechtingen uit. Het kasteel werd gevestigd in de 11e eeuw. Daarna werd het meerdere keren aangevallen en deels verwoest. Het grootste gedeelte van de indrukwekkende burcht die je tegenwoordig kunt bezoeken, stamt uit de 14e eeuw. Het kasteel is in de zomer open voor bezoek tussen 10:00 en 17:40 uur. In de winter sluit het een uurtje eerder. Tijdens een bezoek zie je de verschillende vertrekken van het complex en leer je over hun functie. Je kunt genieten van het geweldige uitzicht vanaf de kasteelmuren en je inleven in de belevingswereld van het hof van de vroegere heersers die hier woonden. Het is een geliefde bezienswaardigheid omdat je er makkelijk een halve dag kunt doorbrengen.

De-Triberger-watervallen

De Triberger watervallen

De Triberger watervallen bevinden zich onder de hoogste watervallen van Duitsland. Ze bevinden zich op een hoogte van meer dan 700 meter en vallen ruim 160 meter naar beneden. Dit gebeurt in zeven natuurlijk gevormde etappes, die de watervallen het aanzicht geven van een trap waarover de reuzen naar de top van de berg liepen. De watervallen behoren tot de Gutach rivier en bevinden zich 12 kilometer ten noorden van Furtwangen. Om bij de watervallen te komen, volg je twee kilometer een steil pad omhoog. Het pad is geasfalteerd en wordt super goed onderhouden. Het bevat leuningen om je aan vast te houden. De wandeling an sich is al helemaal de moeite waard. Je steekt twee houten bruggen over en de uitzichten over de vallei zijn spectaculair. ‘s Avonds wordt de waterval verlicht en vanaf 20.00 is de toegang gratis.

het-Boomkroonpad

Kuuroord Bad Wildbad en het Boomkroonpad

Op de top van de Wildbader Sommerberg bevindt zich een heel speciale vorm om het bos te verkennen. Het Baumwipfelpfad Schwarzwald is een route die met houten bruggen tussen de boomtoppen hangt. Onderweg kun je verschillende opdrachten uitvoeren die je helpen om iets te leren over de omgeving waarin je je bevindt. Vanaf het Boomkroonpad heb je een geweldig uitzicht op het bos beneden, de bergen om je heen en de dieren die in de bomen leven. Het geeft een uniek perspectief op de omgeving. Je kunt dit complex te voet bereiken via een mooi wandelpad door het bos, of door de Sommerberg Bahn te gebruiken. Deze kabelbaan begint vlakbij het centrum van Bad Wildbad. Dit dorp heeft een grote hoeveelheid heerlijke bubbelbaden. Het bruisende water staat bekend om zijn helende eigenschappen.

Koekoeksklokken-het-Zwarte-Woud

De Koekoeksklokken van het Zwarte Woud

De koekoeksklok werd in de 17e eeuw uitgevonden in het Zwarte Woud. In deze regio worden nog steeds veel van deze tikkende vogelhuisjes gemaakt. Elk uur komt een vogeltje naar buiten koekeloeren om net zo vaak te zingen als het uur dat bereikt is. In het Deutsches Uhrenmuseum in Furtwangen vind je een ware schat aan traditionele koekoeksklokken en andere uurwerken zoals atoomklokken, zakhorloges en andere mechanismen. Je leert er hoe de uurwerken zich door de jaren heen ontwikkeld hebben. Er zijn een aantal waardevolle stukken, zoals één van de eerste slingeruurwerken uit het Parijs van 1680. Ook is er een elegant staand mini-uurwerkje ingelegd in goud en omgeven door pareltjes. Het museum bevat in totaal meer dan 8000 items.

Schauinsland-berg

Mijnschachten Tour en een ritje in de gondel

De langste gondelbaan van Duitsland is 3,6 kilometer lang en begint in het dorp Horben dat in de vallei van Freiburg ligt op 473 meter hoogte. In de 20 minuten die je door de lucht zweeft heb je een geweldig uitzicht over het heuvellandschap en de vallei met velden, dorpen en bossen. Je stapt uit op 1284 meter hoogte op een plek die Schauinsland heet – wat ‘kijk het land in’ betekent. Je kunt nog 31 meter verder omhoog klimmen naar het driehoekvormige platform van de Eugen-Keidel-Turm. Vanaf deze plek heb je een adembenemend uitzicht. Het Mijnmuseum bevindt zich ook op de Schauinsland berg. Hier kun je meegaan op een tour die één van de vele mijnschachten verkent.

Dolle pret in het Europa-Park

Sinds 1975 bevindt zich in Rust het Europa-Park. Op een oppervlakte van bijna honderd hectare, bevinden zich ontelbare attracties die georganiseerd zijn in 18 gebieden waarin iedere keer een ander Europees land in de schijnwerpers staat. Onder de attracties bevindt zich bijvoorbeeld de Snorri Touren, een rustige octopus achtbaan die de hele familie door een wonderbaarlijk landschap voert. Onderweg kom je een mysterieus eiland tegen met nieuwsgierige zeemeerminnen en gezonken boegbeelden van oude schepen. Zoek je meer adrenaline, kies dan voor de Silver Star achtbaan die je met een snelheid van meer dan honderd kilometer per uur door de scherpe bochten en over de kop slingert. Er zijn ook een aantal waterattracties en een ‘state of the art’ virtual reality park waar je in levende lijve virtuele landschappen verkent en opdrachten uitvoert.

Hotels in het Zwarte Woud

Er zijn heel veel hotels in het Zwarte Woud. Het grootste aanbod vind je natuurlijk in Freiburg, de grootste stad van de regio. Maar ook in de andere stadjes en dorpjes kun je veel goede overnachtingsmogelijkheden vinden. In het noorden van het Zwarte Woud bevindt zich het Leonardo Royal Hotel in Baden-Baden. Alle kamers in dit hotel hebben een eigen balkon of terras met een geweldig uitzicht. Verder kun je er genieten van een ruime tuin en een topklasse spa met een binnenzwembad.

Camping in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is een prachtig natuurgebied en er liggen veel mooie campings. Er zijn een aantal rustige kleine natuurcampings, terwijl andere parken ook huisjes en/of stacaravans te huur hebben. Een aantal grote familiecampings beschikken over een uitgebreide infrastructuur met zwembad, sportvelden, een winkeltje en een bar/restaurant. Camping Schwarzwaldhorn is een voorbeeld van een fijne familiecamping in het Zwarte Woud. Het ligt vlak bij Zweribach en biedt toegang tot prachtige wandelroutes en andere activiteiten

Kasteel in het Zwarte Woud

Er zijn veel sprookjesachtige plekken te vinden in het Zwarte Woud en een kasteel is nooit ver weg. Naast het beroemde kasteel van Hohenzollern, zijn er nog veel meer kastelen te vinden. Volg de gangen van de doolhof achtige ruïnes van het oude kasteel in Baden-Baden. Je kunt de trappen en de muren beklimmen om te zien hoe hoog het gebouw nog is. Schloss Staufenberg heeft een gezellige wijnbar waar je van regionale lekkernijen kunt genieten. Het beste kasteel in het Zwarte Woud voor fotografen, is de burchtruïne van Zavelstein.

Het weer in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud ontvangt de meeste uren zon in heel Duitsland. Het gematigde zeeklimaat maakt dat de winters zacht zijn en de zomers niet te heet. Wel maakt het veel verschil op welke hoogte je bent. De hoger gelegen gebieden worden doorgaans in de winter met een pak sneeuw bedekt. In de valleien kan het ook sneeuwen, maar die sneeuw smelt na een paar dagen weer weg. Tussen juni en september ligt de gemiddelde maximumtemperatuur tussen de 20 en 25 graden en deze maanden zijn ook het droogst.

Blogs over het Zwarte Woud

Scroll naar boven