Bezienswaardigheden in Nedersaksen: Camping, hotel, bungalow, info & tips

De Duitse deelstaat Nedersaksen ligt in het uiterste noordwesten van het land en deelt dus een grens met het noorden van Nederland. Daarnaast grenst het aan de Noordzee en acht andere deelstaten in Duitsland. Het is qua oppervlakte de tweede grootste deelstaat van het land. De grootste stad en provinciehoofdstad is Hannover. Nedersaksen werd gevormd na de Tweede Wereldoorlog uit de vroegere provincie Pruisen (rond Hannover) en een aantal vroegere vrijstaten die verder naar het westen lagen. Nedersaksen is de enige Duitse deelstaat waar je zowel van het strand als de bergen kunt genieten. Er is veel prachtige en afwisselende natuur te vinden waar je doorheen kunt fietsen, wandelen of rijden. Andere bezienswaardigheden in Nedersaksen bevinden zich in de vele historische steden en dorpen. 

Bezienswaardigheden in Nedersaksen

Nedersaksen is een geweldige vakantiebestemming als je uit Nederland komt. Het ligt dichtbij, is makkelijk bereikbaar en heeft vele geweldige bezienswaardigheden in de aanbieding. Je kunt bijvoorbeeld oude steden bezoeken zoals Celle met de vele aaneengesloten vakwerkhuizen, of het bruisende Hannover. Bremen is officieel een eigen deelstaat, maar geografisch gezien ligt ook deze prachtige stad vol bezienswaardigheden in Nedersaksen. Voor actievelingen en natuurliefhebbers zijn er ook veel mogelijkheden in de deelstaat. Je kunt bijvoorbeeld van de kust naar het Weserbergland fietsen via een speciale route.

Celle-Nedersaksen

De historische stad Celle

Het centrum van Celle bevat de langste rij aaneengesloten historische vakwerkhuizen in Duitsland. Meer dan 500 van deze huizen zijn volledig gerestaureerd en bevinden zich in de traditionele staat. Tegenwoordig worden de huizen gebruikt door restaurants, winkeltjes en kroegen. Ook architect Otto Haesler gaf vorm aan een behoorlijk gedeelte van de stad met zijn Bauhaus-stijl. Daardoor zie je veel felgekleurde blokvormige gebouwen in bijvoorbeeld de Italienischer Garten wijk. Je kunt het schitterende erfgoed van Celle bewonderen door te voet door de oude straatjes te slenteren, of een treintje te nemen. Het treintje is één van de vele voorbeelden van natuurvriendelijke ontwikkelingen die in de stad hebben plaatsgevonden. Celle is een duurzame vakantiebestemming, wat betekent dat er continue gewerkt wordt aan milieubescherming, communicatie en arbeidsvoorwaarden.

De-Weser-Radweg

Van de bergen naar de zee: De Weser-Radweg

De Weser-Radweg is een fietsroute die de rivier Weser volgt. Het is een geweldige tocht voor fietsliefhebbers omdat je ruim 500 kilometer lang door een afwisselend landschap komt. De route gebruikt (voornamelijk verharde) fietspaden en rustige wegen en is meestal vlak. Je kunt de route beginnen in de buurt van Bremerhaven aan de kust. Hier is de rivier breed en onderweg moet je een aantal bruggen gebruiken om naar de andere kant van het water te komen. Je kunt stoppen in pittoreske dorpjes om iets te eten of te overnachten. Je komt bijvoorbeeld langs Hamelen, het dorp dat bekend werd in het verhaal van de rattenvanger. Ook Minden is één van de bezienswaardigheden langs de route. Ten zuiden van dit dorp fiets je een dal in met hoge heuvels aan beide kanten.

Hannover-Nedersaksen

Hannover

Hannover is al sinds de middeleeuwen een belangrijke stad in de regio die nu Nedersaksen heet. Het ligt aan de oevers van de rivier Leine. Een groot gedeelte van de historische binnenstad werd vernield gedurende de Tweede Wereldoorlog. Desalniettemin is er van alles te zien en doen in Hannover. In de binnenstad is een route van vier kilometer op het trottoir geschilderd die ‘Der Rote Faden (de Rode Draad) genoemd wordt. Deze route voert je op een ontspannen manier langs meer dan dertig bezienswaardigheden in de stad. In het Neue Rathaus kun je met een lift naar een uitkijkplatform op 75 meter van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de stad. 

Bad-Iburg

Het Kneipp kuuroord in Bad Iburg

Ongeveer honderd kilometer van de Nederlandse grens ten hoogte van Enschede, ligt het Teutoburger Wald. In deze bossen ligt het pittoreske dorpje Iburg dat ondertussen Bad Iburg wordt genoemd. De beroemde priester en natuurgenezer Sebastiaan Kneipp bracht mensen hier naartoe om hun gezondheid te hervinden door middel van zijn vijf pilaren: water, voeding, beweging, rust en natuur. In de omgeving van Bad Iburg kun je al deze ingrediënten voor een goede gezondheid vinden. Als je het wandelpad Kneipp to Go volgt, dan komt alles aan bod. Onderweg kun je door waterbekkens waden en je komt langs meerdere informatieborden over de natuur. Je klimt door de prachtige bossen naar de top van de 331 meter hoge Dörenberg en kunt vervolgens een gezonde maaltijd nuttigen in een restaurant. Er zijn in de omgeving verschillende wellness instellingen.

Bad-Bentheim-Nedersaksen

Bad Bentheim

Het knusse burchtstadje Bad Bentheim bevindt zich net over de grens bij Oldenzaal. Er staat een middeleeuws kasteel bovenop een rots. Dit indrukwekkende gebouw is gemaakt van enorme zandstenen blokken. Het kasteel wordt nog steeds bewoond, maar je kunt het wel bezoeken. Als je nieuwsgierig bent naar de geschiedenis, dan kun je het beste een gids meenemen. Bad Bentheim is een gezellig stadje om een dag rond te slenteren, maar de meeste mensen komen hierheen voor het kuuroord met geneeskrachtige thermale wateren. Je kunt tijdens een bezoek aan Bad Bentheim helemaal tot rust komen in de Mineraltherme. Er worden ook allerlei speciale massages en behandelingen aangeboden.

Geheimtip: Schloß Dankern

Ook het geweldige recreatiepark Schloß Dankern ligt net over de grens. Als je in het noordoosten van Nederland woont, is dit een leuk dag-uitstapje voor de hele familie. Ook tijdens een vakantie in Nedersaksen is dit park een echte aanrader. In Schloß Dankern tref je een uitgebreide verzameling attracties aan in een prachtig bosrijk gebied. Kinderen en volwassenen worden hier uitgenodigd om te klimmen, springen en klauteren. Er zijn meerdere speelplekken tussen de bomen en aan de waterrand. Binnen in een enorme hal vind je enorme springkussens en klimkastelen. Je kunt proberen te fietsen op tweewielers die net anders zijn, misschien zit de as niet in het midden van het wiel, of kun je op twee sporen fietsen. Naast de uitgebreide speeltuin is er ook een zwembad, een kartbaan, een waterski kabelbaan, een bioscoop en een midgetgolfbaan.

Hotel in Nedersaksen

Als je een hotel zoekt in Nedersaksen dan heb je enorm veel mogelijkheden. Daarom is het verstandig om eerst te bedenken wat je precies met je vakantie wilt doen. Wil je historische steden en dorpjes bezoeken? Dan kun je elke paar dagen van hotel wisselen zodat je altijd op loopafstand van het historische centrum verblijft. In toeristische steden en dorpen zoals Celle, Hamelen, Hannover en Bremen kun je kiezen uit hotels in verschillende prijsklassen. In Nedersaksen kun je ook prachtige hotels vinden in de natuur.

Camping in Nedersaksen

In Nedersaksen is geen gebrek campings in de natuur of vlakbij bezienswaardigheden. Je kunt hier werkelijk allerlei mogelijkheden vinden. Voor fietsers en wandelaars die onderweg graag in een tent slapen zijn er simpele kampeerterreinen beschikbaar in de buurt van bijna elk dorp in de deelstaat. Daarnaast kun je ook gemakkelijk een uitgebreidere camping vinden in Nedersaksen. Op de Lüneburger Heide bijvoorbeeld ligt een prachtige vijfsterrencamping met een tropisch zwemparadijs (indoor). Je kunt hier ook in een stacaravan verblijven.  

Campingaanbieders in Nedersaksen

Bungalow in Nedersaksen

Je kunt via verschillende wegen een bungalow in Nedersaksen vinden. Als je graag van (gedeelde) faciliteiten gebruik wilt maken, kijk dan eens rond op grotere campings en bungalowparken zoals de Roompot in Bad Bentheim. Deze parken hebben veel keuze en tijdens een verblijf krijg je toegang tot de faciliteiten, zoals sportvelden, het zwembad en een animatieprogramma. Ook op en rond pretparken in Nedersaksen kun je meestal een bungalow vinden. Het recreatiepark Schloß Dankern bijvoorbeeld heeft veel verschillende mogelijkheden voor een verblijf, waardoor je uitgebreid de tijd hebt om het park te verkennen.

Bungalow aanbieders in Nedersaksen

  1. Bungalowspecials -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Bungalow.net -> Bekijk hier het aanbod!

Wandelen in Nedersaksen

In Nedersaksen kun je prachtige wandelroutes volgen. Als je houdt van de Nederlandse Waddeneilanden, dan kun je de Oost-Friese Waddeneilanden bezoeken, een verzameling van twaalf eilanden waarvan er maar zeven bewoond zijn. Voor wandelliefhebbers die ook steden interessant vinden is de Maschsee vlakbij Hannover een echte aanrader. Hier kun je een route van zes kilometer lopen langs allerlei prachtige beeldhouwwerken. Eén van de beste plekken om te wandelen in Nedersaksen is de Lüneburger Heide – vooral in augustus en september, wanneer de heide bloeit. Dit enorme natuurpark bevat gezellige oude dorpjes die verbonden worden door middel van prachtige wandel- en fietspaden waarvan er een aantal zo lang zijn dat je meerdere dagen onderweg bent. Tijdens de wandelingen kom je de mooiste bezienswaardigheden van Nedersaksen tegen.

Blogs over Nedersaksen

Scroll naar boven