Bezienswaardigheden in Heidelberg: Camping, hotel, kasteel, info & tips

De Duitse stad Heidelberg is bekend vanwege de universiteit die al sinds 1386 bestaat. Het is de oudste universiteit in Duitsland en heeft ook internationaal een goede reputatie. Heidelberg is geen grote stad, het heeft slechts 160.000 inwoners, maar daarvan zijn bijna een kwart studenten. Door de faam van de universiteit is Heidelberg een wetenschappelijk centrum waar een aantal bekende onderzoeksinstituten staan. Ook op het gebied van kunst – vooral literatuur – is de stad internationaal bekend. Het stedelijk gebied is al duizenden jaren bewoond waardoor er veel oude bezienswaardigheden in Heidelberg te vinden zijn. Dat is één van de redenen dat het een populaire bestemming is voor een stedentrip.

Bezienswaardigheden in Heidelberg

Heidelberg is prachtig gelegen aan de Neckar rivier en in een bosrijke heuvelachtige omgeving. Combineer dit met indrukwekkende historische bezienswaardigheden en je snapt waarom Heidelberg zo fotogeniek is. Vanuit het oude stadscentrum kun je bijvoorbeeld een bergbahn nemen naar de ruïnes van Schloss Heidelberg die over de stad uitkijken. In het centrum zelf is er ook van alles te zien. De oude stadskern van Heidelberg is gevuld met markten, fonteinen, kerken, bruggen en andere historische bezienswaardigheden.

Heidelberger-Marktplatz

De oude binnenstad rondom de Heidelberger Marktplatz

De Heidelberger Hauptstraße loopt midden door het historische centrum van de stad en is een goed startpunt voor een wandeling door de stad. Van hieruit kun je alle significante bezienswaardigheden in de binnenstad gemakkelijk te voet bereiken. Heidelberg is geen grote stad, waardoor het overzichtelijk is en je er heerlijk kunt rondslenteren zonder te verdwalen. Je kunt er verrassend goed winkelen. Het centrum van het historische gedeelte is een prachtig plein – de Heidelberger Marktplatz. Aan dit plein staat de Heiliggeistkirche, een evangelische kerk die dateert uit de 15e eeuw. Het midden van het plein wordt gesierd door de fontein Herkules Brunnen. Hier komen mensen samen om een terrasje of cafeetje rond het plein uit te zoeken voor een hapje of een drankje.

Alte-Brücke-Heidelberg

De Alte Brücke naar de Philosophenweg

De Karl Theodor Brücke verbindt het stadscentrum van Heidelberg met de groene wijk Neuenheim. Deze bekende brug werd in 1788 gebouwd uit zandsteen dat gewonnen werd in de vallei van de rivier. Ook daarvoor stonden er al eeuwenlang andere bruggen op deze belangrijke plek. De eerste werd gebouwd door de Romeinen rond het jaar 200. Aan de kant van het historische centrum wordt de brug gesierd door een bronzen beeld van een aap met een spiegel in zijn handen. De legende zegt dat je schatrijk wordt als je de poot van de aap aanraakt. Als je de brug oversteekt, dan kun je de Philosophenweg volgen. Dit pad slingert de groene heuvels in en wordt al eeuwenlang gebruikt door grote denkers om inzicht te krijgen in het leven. Het uitzicht over Heidelberg is prachtig en helpt in ieder geval om je zorgen aan de kant te zetten.

Schloss-Heidelberg

Het prachtige uitzicht vanuit de tuinen van Schloss Heidelberg

Vanaf de Altstadt – het historische centrum van Heidelberg – moet je een trap met 303 treden beklimmen om bij de kasteelruïne van Schloss Heidelberg te komen. Daar kun je gratis door de kasteeltuinen slenteren terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over de stad, het rivierdal en de groene heuvels. Vergeet niet om ook goed rond te kijken in de tuinen zelf. Deze staan namelijk vol met enigszins bizarre kunstwerken. Als je niet van traplopen houdt, dan kun je ook omhoog gaan met de bergbaan. Schloss Heidelberg is de eerste stop van deze funiculaire. Daarna kun je verder omhoog naar de Königstuhl bovenop de heuvel. Het uitzicht is van daarboven uiteraard nog mooier.

Ruprecht-Karls-Universiteit

De Ruprecht-Karls Universiteit

De beroemde Ruprecht-Karls universiteit van Heidelberg werd in 1386 gesticht. Het is één van de best aangeschreven universiteiten van Europa en de oudste universiteit van Duitsland. Je kunt de universiteit bezoeken om rond te kijken in het indrukwekkende oude complex. Eén van de meest bizarre plekken is de Studentenkarzer (Studenten kerker) in de Augustinergasse. Hier werden studenten die zich niet naar behoren hadden gedragen voor korte tijd opgesloten. De uitgebreide Botanische universiteitstuin werd al in het einde van de 16e eeuw aangelegd en bevat meer dan 14.000 verschillende planten. Voor boekenwurmen is een bezoekje aan de centrale universiteitsbibliotheek – Hauptbibliothek Heidelberg – een absolute must. Hier bevindt zich een collectie van meer dan drie miljoen boeken, waardevolle wiegedrukken en manuscripten.  

Het verborgen museum in de Heilige Geestkerk

De Heilige Geestkerk aan de Heidelberger Marktplatz werd gebouwd in de 15e eeuw. Dat zie je terug in de combinatie van Gotische en Barokke elementen. De architectuur van het gebouw alleen maakt het een bezoekje waard. De kerk is gemaakt van prachtig zandsteen en heeft indrukwekkende glas-in-lood ramen. Daarnaast is er een eeuwenoud museum verborgen in deze kerk. De Biblioteca Palatina was tijdens de renaissance één van de belangrijkste bibliotheken in Europa. Er liggen nog steeds veel filosofische werken opgeslagen. Daarnaast worden er interessante tentoonstellingen georganiseerd over verschillende onderwerpen.

Het Kurpfälzisches Museum

Als je geïnteresseerd bent in kunst en/of archeologie, bezoek dan het Kurpfälzisches Museum. Het bekendste stuk dat hier tentoongesteld wordt is de onderkaak van de zogenaamde Heidelbergmens. Deze kaak behoorde tot een mensensoort die meer dan 200.000 jaar geleden in het gebied leefde. De kaak werd in 1907 gevonden en pas decennia later gedateerd. In de archeologische sectie van het Kurpfälzisches Museum leer je van alles over de verschillende bewoners van dit gebied in de (pre)historie. Daarnaast bevat het museum ook een indrukwekkende kunstcollectie. Het pronkstuk is een uit hout gesneden altaar. Dit Zwölfbotenaltar werd in de 16e eeuw gemaakt door Tilman Riemenschneider.

Hotel in Heidelberg

Doordat het een populaire bestemming is voor stedentrips, zijn er voldoende goede hotels in Heidelberg. Je kunt in het oude centrum van de stad overnachten. Er zijn een aantal knusse pensions gevestigd in de historische panden in het gebied tussen de Alte Brücke en de Heidelberger Marktplatz. Daarnaast is er in het centrum ook een viersterrenhotel met extra faciliteiten zoals een sauna en een fitnessruimte. Als je in het centrum wilt overnachten moet je meestal wel betalen voor de parkeerplaats bij de accommodatie.

Camping in Heidelberg

De bosrijke omgeving van Heidelberg is perfect om te kamperen. Je kunt dan ook gemakkelijk een goede camping vinden in de buurt van de stad. Dichtbij het centrum van Heidelberg zijn geen campings, maar als je de Neckar rivier een paar kilometer naar het oosten volgt, dan heb je ruim keus. In de dorpjes Neckargemünd, Neckarsteinach, Neckarhausen, Eberbach en Hirschhorn zijn prachtige campings te vinden aan de oever van de rivier. Er zijn ook een aantal goede campings ten westen van Heidelberg. Deze liggen langs de oever van de Rijn, ten zuiden van Mannheim.

Camping aanbieders Heidelberg

Kasteel in Heidelberg

De ruïne van Kasteel Heidelberg troont hoog boven de stad. Als je dit indrukwekkende gebouw uit de 13e eeuw van dichtbij wilt bekijken, dan moet je een entreekaartje kopen. Deze geeft toegang tot de prachtige reliëf kasteelmuren en het Apotheekmuseum waar je leert over geneeskrachtige middelen die door de millennia heen gebruikt zijn. Tijdens een bezoekje aan het Kasteel van Heidelberg kun je het grootste wijnvat ter wereld niet missen. Er is ook een wijnproeverij binnen. De bergbaan die je vanuit het stadscentrum omhoog en omlaag brengt is bij de prijs van het toegangskaartje inbegrepen.

Het weer in Heidelberg

Het klimaat in Heidelberg wordt beïnvloed door de Noordzee en de Atlantische oceaan. Daardoor is het weer het hele jaar door gematigd voor het betreffende seizoen. Echt hete of koude dagen komen zelden voor. Het regent gemiddeld 14 dagen per maand en er zijn geen significante verschillen in neerslag tussen de jaargetijden. In de zomermaanden juli en augustus ligt de temperatuur overdag gemiddeld rond de 23 graden en ’s nachts koelt het een graad of tien af. Tussen begin mei en eind september heb je een goede kans op aangenaam weer. Tussen december en februari blijft de temperatuur rond het nulpunt hangen.

Blogs over Heidelberg

Scroll naar boven