Vakantie in De Harz: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips
De Harz is het noordelijkst gelegen Middelgebergte in Duitsland. Hier bevinden zich de hoogste pieken van Noord-Duitsland met als koploper de 1141 meter hoge Brocken. De Harz werd pas ongeveer 1100 jaar geleden bewoond omdat de regio door de dichte bossen tot die tijd quasi onbegaanbaar was. Dit zie je nu nog terug in de vele stad- en dorpsnamen die eindigen op -rode, wat in het Duits een vrijgemaakte plek in het bos aanduidt. Doordat er in 968 zilver werd ontdekt in de buurt van Goslar, kwam de ontwikkeling van de Harz op gang. Tot het begin van de 19e eeuw werden grondstoffen uit de regio geëxporteerd naar heel Europa en delen van Azië. Tijdens een vakantie in de Harz kun je genieten van de prachtige natuur en een aantal interessante overblijfselen uit de moderne geschiedenis.
Vakantie in De Harz
Duizenden Nederlanders gaan elk jaar op vakantie in de Harz. Het gebied heeft veel te bieden voor allerlei soorten toeristen. Natuurliefhebbers zijn dol op de dichte bossen en gevarieerde berghellingen. Het gebied wordt doorkruist door duizenden kilometers aan wandel-, fiets-, mountainbike- en klimroutes. Daarnaast is er ook van alles te doen voor mensen die zich graag inleven in de geschiedenis van het gebied. Tijdens een vakantie in de Harz kun je een geweldige combinatie maken tussen natuur, cultuur en historie.
Bezienswaardigheden in De Harz
Aan bezienswaardigheden in de Harz geen gebrek. In de meeste stadjes zijn de middeleeuwse centra met kleurige vakwerkhuizen goed behouden. Er zijn veel specifieke plekken waar verhalen en mythes te vinden zijn over heksen en andere wezens die in de donkere bossen leefden. Gedurende de jaren na de Tweede Wereldoorlog bevond het gebied zich op de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Je kunt nog steeds de oude wachttorens en monumenten bewonderen langs de voormalige grens. Daarnaast zijn er natuurlijk honderden bezienswaardigheden te vinden in de prachtige natuur van de Harz.
Een wandelroute voor mythische wezens: De Harzer-Hexenstieg
De donkere bossen van de Harz herbergen allerlei wonderbaarlijke plekjes. Als je over kleine paadjes door het gebied loopt, is het niet moeilijk om je voor te stellen waar de vele mythen en legendes vandaan komen. De Harzer-Hexenstieg is een wandelroute van 97 kilometer die je van Thale in het oosten naar Osterode in het westen van het gebied brengt. De route wordt aangegeven met witte heksen die op een bezemsteel vliegen omringd door een groene cirkel. Onderweg kom je langs de 1141 meter hoge top van de Brockenberg waar volgens de legendes in de 16e en 17e eeuw de heksen uit de regio hun bijeenkomsten hielden. De spectaculaire route voert daarnaast ook over rotsachtig terrein en door de adembenemende Bode-kloof. Geniet van de verticale wanden die op sommige plekken meer dan 200 meter hoog zijn.
Het wellness centrum van Bad Harzburg
In de 19e eeuw kwamen veel rijke families naar Bad Harzburg (toen Neustadt geheten) om luxe villa’s te bouwen op loopafstand van de helende zoutwaterbronnen. Deze thermale wateren komen uit een bron die ruim 800 meter diep is. Door de aanwezigheid van geld, volgden al snel meerdere prachtige hotels en casino’s. Tegenwoordig staat Bad Harzburg bekend als kuuroord waar je heerlijk tot jezelf kunt komen. Naast de thermale baden kun je er genieten van allerlei speciale behandelingen die je lichaam en geest helemaal ontspannen. De omgeving is ook prachtig en je kunt gemakkelijk genieten van de natuur door met de Burgberg-kabelbaan naar 483 meter hoogte te zweven. Nadat je genoten hebt van het prachtige uitzicht kun je via de Teufelsstieg – een wandelpad van 13 kilometer – verder lopen naar de top van de Brockenberg.
Het historisch centrum van Quedlinburg
Quedlinburg is wereldberoemd vanwege het prachtige middeleeuwse centrum van de stad. Dit staat samen met Kasteel Quedlinburg en de St. Servaaskerk op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het centrum met de prachtige vakwerkhuizen is bijna volledig bewaard gebleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna werd het echter zwaar verwaarloosd, maar sinds de val van de muur is alles prachtig gerenoveerd. Je kunt heerlijk rondslenteren in Quedlinburg omdat het centrum autovrij is. Zorg dat je in ieder geval langs het beursgebouw uit 1683 en het beroemde koopmanshuis de ‘Weißer Engel’ uit 1623 loopt. Naast de vele historische bezienswaardigheden, kun je in Quedlinburg ook heerlijk traditioneel eten en drinken. Voor een unieke bezienswaardigheid in de natuur moet je in de prachtige Baumannsgrot zijn.
Ondergronds spektakel in de Baumannsgrot
De oudste bekende druipsteengrot van Duitsland bevindt zich ongeveer 30 kilometer ten westen van Quedlinburg en is al sinds de 17e eeuw open voor publiek. De enorme grot is bijna twee kilometer lang en je kunt deze bezoeken onder leiding van een gids. Een rondleiding duurt ongeveer een uur. In deze tijd kom je langs prachtige stalagmieten en stalactieten die gevormd zijn doordat sijpelend water kalksteendeeltjes meeneemt en afzet. Elke druppel laat een minuscuul laagje achter op de pilaar waarlangs het naar beneden sijpelt en de plek waar de druppel valt. De enorme Goethezaal is het absolute hoogtepunt van de grot. Er is hier een ondergronds theater ingericht waar gespeeld wordt met de prachtige natuurlijke omgeving. Je kunt deze locatie ook afhuren voor een trouwerij. Het is binnen wel koud – ongeveer acht graden – dus een warm vest is geen overbodige luxe.
De mijnen van Goslar
In de Rammelsberg, vlakbij Goslar, werd eeuwenlang zilver en koper gewonnen. Tegenwoordig bevindt zich hier een museum en je kunt de mijn zelf ook bezoeken. De rijkdom die deze mijnen aan de stad hebben gebracht is nog duidelijk te herkennen in het prachtige historische centrum. Hier kun je het Kaiserpfalz, het keizerlijke paleis bezoeken. Daarnaast vind je er musea, kerken en prachtig versierde panden. Er zijn ook regelmatig grote evenementen in Goslar. Zo wordt in oktober jaarlijks de grote middeleeuwse keizermarkt georganiseerd. In de winter valt er vaak sneeuw, waardoor de kerstmarkt in december meestal erg sfeervol is. Naast de historische bezienswaardigheden kun je ook lekker rondslenteren door de stad als je houdt van winkelen of gastronomie. In de restaurants en cafés in Goslar kun je heerlijke traditionele gerechten proberen en bier uit de streek – zoals het bekende Gose bier.
De monumenten en wachttorens langs de Harzer Grenzweg
Tot 1989 waren prikkeldraad, wachttorens en grenspatrouilles normaal langs de Harzer Grenzweg. Deze straat vormde de grens tussen Oost- en West-Duitsland. Doordat het grensgebied aan de Oost-Duitse kant verboden terrein was, is er een unieke groene zone ontwikkeld met prachtige flora en fauna. De Harzer Grenzweg is onderdeel van de bijna 1400 kilometer lange Groene Band die langs het voormalige IJzeren Gordijn loopt. De hele route in de Harz is 100 kilometer lang. Je kunt het pad – of delen daarvan – te voet of met de fiets verkennen. Het prachtige beginpunt is het historische stadje Osterwieck in het noorden. Onderweg kom je door adembenemende natuur en langs verlaten wachttorens en betonnen wegen waarlangs de patrouilles reden.
Hotel in De Harz
Er zijn een aantal prachtige klassieke Hotels in de Harz. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten in historische panden tussen de vakwerkhuizen in Goslar en Quedlinburg. In deze historische stadjes geniet je van topklasse hotels in een culturele setting. Als je meer voor de natuur gaat en toch ook van wellness faciliteiten wilt genieten, dan kun je kiezen voor viersterrenhotel Walpurigshof ongeveer 15 kilometer van Goslar aan het Kranichmeer. Er zijn ook verschillende hotels rond de Brockenberg, het hoogste punt in de Harz. Hier is in de winter van alles te doen, je kunt er bijvoorbeeld skiën en rodelen. In de zomer kun je prachtig wandelen in het gebied.
Top 5 hotels in De Harz
Camping in De Harz
Net als op andere toeristische plekken in Duitsland, is het ook tijdens een vakantie in de Harz makkelijk om een goede camping te vinden. Langs de langere wandelroutes kun je verblijven op simpele campings met een net toilet- en douchegebouw. Deze campings bevinden zich op prachtige plekken in de natuur van het gebied. Daarnaast zijn er natuurlijk ook grotere campings met allerlei faciliteiten te vinden in de Harz. Er zijn meerdere vakantieparken in het gebied waar je kunt overnachten in een tent, camper, caravan of vakantiehuisje. Deze parken beschikken op zijn minst over een speeltuin en meestal ook over een zwembad en sportgelegenheden.
Camping aanbieders De Harz
- Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!
- JetCamp -> Bekijk hier het aanbod!
- Vacanceselect -> Bekijk hier het aanbod!
Het Harz gebergte
Het Harz gebergte is het meest noordelijk gelegen Duitse Middelgebergte. Middelgebergtes zijn tussen de 500 en 1500 meter hoog en worden niet door gletsjers bedekt. In het geval van de Harz komt dat doordat de ooit hoge bergen al heel ver zijn geërodeerd. Door de geringe hoogte wordt een groot gedeelte van het Harz gebergte bedekt door dichte bossen. Het leuke aan bosrijke gebieden met hoogteverschil is dat de flora en fauna heel erg gevarieerd is. De berghellingen zorgen ervoor dat de omstandigheden overal net anders zijn.
Het weer in De Harz
Het weer in de Harz is het hele jaar door wisselvallig. Het kan altijd regenen – en in de winter valt er geregeld sneeuw. Gemiddeld valt er neerslag op de helft van de dagen. Er zijn relatief grote verschillen afhankelijk van de hoogte van de plek waar je bent. De gemiddelde maximumtemperatuur in de dalen ligt in juni, juli en augustus rond de 23 graden. ’s Nachts koelt het een graad of tien af. In de winter ligt de temperatuur meestal net boven of net onder het nulpunt. In hoger gelegen gebieden is het ’s nachts en op bewolkte dagen minstens een graad of 5-10 kouder. Wanneer de zon schijnt kan het even warm aanvoelen als in het dal. Als je van sneeuw houdt, dan is de winter een goede tijd om op vakantie in de Harz te gaan. Voor mooi weer kun je het beste tussen midden mei en midden september komen.