Bezienswaardigheden in Dresden: Camping, hotel, busreis, info & tips

De interessante stad Dresden is één van de meest bezochte steden in Duitsland. Dat heeft meer met het cultuurhistorisch erfgoed te maken, dan met de grootte van de stad. Het stedelijk gebied van Dresden heeft ongeveer anderhalf miljoen inwoners. Het is daarmee – na Leipzig – de tweede grootste stad van de deelstaat Saksen. Dresden heeft een lange geschiedenis als thuis van de koningen van Saksen. Deze heersers zorgden er eeuwenlang voor dat de stad een centrum vormde op het gebied van kunst en cultuur. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de historische binnenstad helemaal platgebombardeerd. Veel belangrijke bezienswaardigheden in Dresden zijn later gerestaureerd. Dresden was een paar decennia lang één van de grootste steden in de DDR. Sinds de val van de muur vormt de stad weer een belangrijk cultureel en politiek centrum binnen Duitsland.

Bezienswaardigheden in Dresden

Het historische centrum van Dresden is bekend als juwelendoos omdat er zoveel prachtige barokke en rococo bezienswaardigheden staan. Deze verzameling kerken, kastelen en markten is de belangrijkste reden dat bijna vijf miljoen mensen jaarlijks de stad bezoeken. Andere bezienswaardigheden in Dresden zijn de technische universiteit, de uitgebreide kunstcollectie en de prachtige omgeving. De stad ligt in het rivierdal van de Elbe en staat daardoor in verbinding met Hamburg. Het heuvellandschap rondom de stad bevat een paar prachtige parken.

Frauenkirche

De indrukwekkende Frauenkirche

De Frauenkirche is het centrale symbool van Dresden. Deze prachtige Evangelisch-Lutherse kerk werd in de 18e eeuw gebouwd. Tijdens de bombardementen in 1945 werd de kerk verwoest. De bewoners van de stad zorgden er daarna voor dat de ruïne niet gewoon geruimd werd door het Oost-Duitse regime. Pas in 1994 werd aan de wederopbouw begonnen. Je ziet nog een duidelijk verschil tussen de oude donkerder bakstenen en de nieuwe onderdelen. Verder is de kerk helemaal in zijn oude barokke glorie hersteld. Dat merk je onder andere aan de vele prachtige details. De Frauenkirche is sinds 2005 weer open en vormt een symbool voor de Duitse eenheid.

Zwinger-paleizencomplex-Dresden

Het museumcomplex in de paleizen van Zwinger

Het Zwinger paleizencomplex werd in het begin van de 18e eeuw gebouwd door August de Sterke. Hij was toentertijd koning van Polen en keurvorst van Saksen. Traditioneel had het gebouw een U-vorm maar in de 19e eeuw werd een nieuwe vleugel toegevoegd waardoor het een vierkant werd. Tegenwoordig huisvest het indrukwekkende complex meerdere musea. Je kunt hier bijvoorbeeld een unieke porselein verzameling bewonderen en een verzameling oude wapens, harnassen en andere benodigdheden voor oorlog. Er is ook een museum voor dierkunde en een kunstmuseum met ongeveer 750 antieke schilderijen dat vooral bekend is vanwege de Sixtijnse Madonna van Rafaël.

Augustusstraße-Dresden

Stadswandeling langs de tegelmuur van Fürstenzug en de Brühlsche terrassen

Tijdens een wandeling door de stad moet je zeker even gaan kijken in de Augustusstraße. Hier bevindt zich namelijk de grootste tegelmuur ter wereld. Op de muur van de voormalige koninklijke gebouwen is een kunstwerk te bewonderen van bijna tien meter hoog en meer dan honderd meter lang. De muur is gemaakt van meer dan 20.000 Meissner porselein tegels. Op de afbeelding bevinden zich alle koningen, prinsen en keurvorsten die tussen 1127 en 1904 in de stad geregeerd hebben. Dit is één van de weinige bezienswaardigheden in Dresden die de Tweede Wereldoorlog bijna ongeschonden overleefd heeft. Als je toe bent aan een pauze, of gewoon even van een natuurlijke omgeving wilt genieten, wandel dan naar de Brühlsche terrassen. Deze oude verdedigingsmuur langs de rivier werd in de 18e eeuw een openbaar park.

De-Semperoper

De Semperoper

De Saksische Staatsopera wordt liefkozend Semperoper genoemd. Dit prachtige operagebouw werd in 1838 ontworpen en gebouwd door de architect Gottfried Semper. Het gebouw werd meerdere keren verwoest, eerst door brand en later door bombardementen. Na vele jaren restauratie is het gebouw nu weer teruggebracht in de originele staat van voor de oorlog. Sinds 1985 is de opera weer open en worden er prachtige voorstellingen opgevoerd. De Semperoper vormde het toneel voor de première van bijvoorbeeld Tannhäuser en ‘De Vliegende Hollander’ van Wagner. Er zijn regelmatig voorstellingen van het Semperoper ballet, het Saksische Staatorkest en de Staatskapelle van Dresden.

De-Albertplatz

De Albertplatz met zijn prachtige fonteinen

Er zijn zoveel mooie pleinen in Dresden dat ze niet allemaal genoemd kunnen worden. De Albertplatz steekt er echter met kop en schouders bovenuit als je van fonteinen houdt. Op dit plein komen 10 verschillende straten in een stervorm bij elkaar op de grens tussen de binnen- en de buitenstad. De chaos die daardoor ontstaat wordt uitgebalanceerd door het rustgevende geluid van stromend water. Op de Albertplatz staan namelijk twee prachtige fonteinen. De Stürmische Wogen siert de westkant van het plein. Deze bestaat uit een nimf die omringd wordt door allerlei diertjes die aan de rand van het water leven zoals slakken kikkers en schelpdieren. Aan de oostkant van het plein staat de Stille Wasser fontein. In dit kunstwerk uit 1887 worstelt een slang met verschillende zeemonsters.

Yenidze-Dresden

Yenidze, een oostelijk sprookje in een oude sigarettenfabriek

Hugo Ziets was de oprichter en eigenaar van de sigarettenfabriek van Dresden. Hij importeerde tabak uit het Turkse Yenidze en maakte daar in Duitsland sigaretten van. Hugo was een groot fan van oriëntaalse kunst en architectuur. Daarom gaf hij een uniek uiterlijk aan zijn fabriek door naast tabak ook allerlei andere tierelantijnen uit het oosten te importeren. Dat zie je tot de dag van vandaag terug in de voormalige fabriek. Het pand is tegenwoordig in gebruik als kantoor en restaurant. Tijdens een bezoekje aan dit unieke gebouw kun je natuurlijk heerlijk eten. Daarnaast zijn er allerlei oriëntaalse details te bewonderen. De grootste trekpleister is een glazen koepel waaronder sprookjes uit die cultuur verteld worden.

Hotels in Dresden

Dresden wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht en er zijn dus hotels te vinden in alle soorten en maten. Als je van chique houdt, dan heb je in en rond het historische centrum ruim keuze. Er zijn een aantal grote vier- en vijfsterrenhotels te vinden in Dresden en wat kleinere boutique hotels. Daarnaast zijn er ook genoeg overnachtingsmogelijkheden voor reizigers met een kleiner budget. Als je slim gebruik maakt van websites waar aanbiedingen worden getoond, dan kun je vanaf een paar tientjes een simpele hotelkamer boeken.

Camping in Dresden

Er zijn meerdere campings te vinden rondom de stad Dresden. Camping Wostra ligt op een prachtig plekje aan de Elbe in het oosten van de stad. Hoewel de faciliteiten simpel zijn kun je er prima vertoeven. Als je liever dichtbij het centrum kampeert, dan kun je terecht bij Campingplatz Dresden-Mockritz. Deze mooie camping is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Ze hebben prettige veldjes om je tent of camper neer te zetten en je kunt er gebruik maken van een zwembad. Daarnaast verhuren ze ook fietsen, een geweldige manier om de stad te verkennen.

Campingaanbieders in Dresden

Busreis naar Dresden

Een busreis is de beste manier om Dresden te leren kennen zonder veel tijd en moeite te steken in de organisatie van je reis. Je kunt busreizen naar Dresden – of een combinatie van Dresden met bijvoorbeeld Leipzig of Berlijn – boeken bij allerlei reisorganisaties. Zij zorgen er dan voor dat je zonder problemen in de stad aankomt. Daarnaast is je onderdak geregeld en wordt een programma aangeboden waarin de belangrijkste bezienswaardigheden van Dresden voorkomen. Als je een busreis boekt weet je dus zeker dat alles optimaal geregeld is.

Het weer in Dresden

Dresden heeft een gematigd klimaat. Doordat het meerdere honderden kilometers van de kust verwijderd ligt, regent het minder dan in Nederland en zijn de verschillen tussen dag en nacht groter. Gemiddeld valt er op acht dagen per maand wat neerslag. In de zomermaanden, van mei tot en met september, ligt de gemiddelde temperatuur overdag boven de twintig graden. In juli en augustus kun je zelfs rekenen op temperaturen boven de 25 graden. Het is wel verstandig om een warme trui mee te nemen, want ‘s nachts kan het behoorlijk afkoelen. Tussen december en februari is het normaal dat het ‘s nachts een paar graden vriest. In die maanden komt ook overdag de temperatuur niet ver boven het vriespunt uit. Als je dus naar Dresden gaat voor de beroemde kerstmarkten, neem dan genoeg warme kleding mee.

Blogs over Dresden

Scroll naar boven