Bezienswaardigheden in Bremen: Camping, hotel, citytrip, info & tips

Hanzestad Bremen is na Hamburg de tweede grootste stad in het noorden van Duitsland. Samen met Bremerhaven vormt het de kleinste deelstaat van Duitsland. In totaal wonen er ongeveer 600.000 inwoners in deze steden. Bremen is de grootste stad aan de Weser rivier, de langste rivier van Duitsland. Het is één van de belangrijkste handelshavens van het land. De stad ligt vlakbij het einde van de rivier, waar het water uitmondt in de Noordzee. Bremen is van oudsher een stad van arbeiders. Door de haven is er altijd veel werk en tegenwoordig zijn er een aantal grote internationale bedrijven gevestigd. Het is een belangrijk cultureel en economisch centrum in het noorden van Duitsland. Er zijn veel indrukwekkende bezienswaardigheden in Bremen te vinden.

Bezienswaardigheden in Bremen

Bremen bloeide in de late middeleeuwen door de strategische positie. Veel belangrijke gebouwen uit die tijd zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd. Ze hebben de stad echter zo goed herbouwd, dat het middeleeuwse karakter bewaard gebleven is. Het stadhuis en de Bremen Roland staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast historische gebouwen, vind je een heleboel andere geweldige bezienswaardigheden in Bremen. Een tiental goede musea wijden zich aan verschillende onderwerpen zoals kunst, cultuur en wetenschap. 

Het-Rathaus-Bremen

Het Rathaus

Het stadhuis van Bremen is een geweldig staaltje gotische architectuur. Het gebouw stamt uit de 15e eeuw en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je iets wilt leren over de geschiedenis van Bremen, dan ben je hier aan het juiste adres. Je kunt een rondleiding volgen door het prachtige gebouw, waarbij er van alles wordt verteld over de ontwikkeling van de stad. Dit gebeurt aan de hand van een hele verzameling prachtige schilderijen die binnen in het stadhuis te bewonderen zijn. In de kelder onder het stadhuis kun je even bijkomen terwijl je geniet van een drankje en een Bremer Knipp – een lokale specialiteit.

Sankt-Petri-Dom

De Sankt Petri Dom

Het marktplein van Bremen bevat veel interessante gebouwen, maar de Dom springt er zeker uit. Deze kerk werd in eerste instantie gebouwd in de 11e eeuw. Daarna is het gebouw meerdere keren gerestaureerd en verbouwd. Sinds de 19e eeuw is er niet meer veel veranderd aan de Dom met zijn twee karakteristieke torens. Je kunt de torens beklimmen en genieten van het geweldige uitzicht van meer dan 90 meter hoogte. Het interieur van de Sankt Petri Dom vertelt veel over de tijden die de kerk heeft doorgemaakt. Vooral de prachtige plafondschilderingen mag je niet missen.

Museum-Bremen

Musea

In Bremen kun je genieten van meerdere geweldige musea met uiteenlopende thema’s. Het Übersee-Museum bijvoorbeeld, werd opgericht in 1896. Het bevat een indrukwekkende collectie van meer dan een miljoen etnografische voorwerpen afkomstig uit verschillende continenten. Om meer te leren over de wetenschappelijke kant van het leven kun je het indrukwekkende Universum Science Museum bezoeken. Dit museum gaat in op de kosmos, de aarde en de mensheid. Het museum is gehuisvest in een architectonisch hoogstandje. Het moderne gebouw lijkt op een gigantisch schelpdier. Ook kunstliefhebbers komen in Bremen aan hun trekken. De Kunsthalle bevat een spectaculaire collectie werken van Krüger, Monet, Van Gogh en vele andere kunstschilders.

Het-beeld-van-Roland

Het beeld van Roland

Op de Grote Markt, voor het stadhuis staat een beeld van Roland. Deze volksheld wordt afgebeeld met zijn onbreekbare zwaard ‘Durendal’ en hij blaast op zijn ivoren jachthoorn. Het standbeeld stamt uit 1404 en symboliseert vrijheid en rechtvaardigheid. Dat is een interessante relatie met zijn personage want Roland was de rechterhand van keizer Karel de Grote. Hij won vele veldslagen als militair leider en sinds zijn overlijden wordt hij genoemd als één van de legendarische helden uit het Europa van de Middeleeuwen. Vanaf het beeld van Roland heb je een prachtig uitzicht op het stadhuis met het groene dak en de vrolijke trapgevel uit 1608.

Böttcherstrasse-Bremen

De historische wijk Schnoor en de Böttcherstrasse

De Böttcherstrasse werd vroeger bewoond door botermakers. In het begin van de vorige eeuw werd dit straatje opgekocht door koffiehandelaar Ludwig Roselius. Hij liet de historische gebouwtjes restaureren, waardoor je nu nog steeds van de middeleeuwse charme van het straatje kunt genieten. Deze charme vind je ook terug in de Schnoor – het oudste gedeelte van de Hanzestad Bremen. In 1959 werd besloten om de wijk op te knappen in de traditionele stijl. Van oudsher werden hier allerlei traditionele ambachten uitgeoefend die nodig waren voor het leven in een havenstad. Je kunt hier heerlijk rondslenteren door de oude straatjes. Sla daarbij de Stavendam niet over, want daar staat het beroemde Schifferhaus uit 1630.

Het bruisende uitgaansleven in Das Viertel

Bremen is een levendige stad met veel leuke uitgaansgelegenheden. Das Viertel is de wijk waar je de beste restaurants, hipste boetiekjes, populairste clubs en gezelligste kroegen kunt vinden. De wijk is bezaaid met eigentijdse streetart en kleine buitenlandse supermarktjes waar ze allerlei exotische producten verkopen. Je kunt hier eten proeven uit alle windrichtingen. Langs de Ostertorsteinweg kun je tot diep in de nacht terecht bij verschillende clubs en trendy bars. In de zomer krijgt Das Viertel concurrentie van de Schlachte. Deze voormalige haven vormt nu een promenade langs de oever van de Weser. Er zijn een aantal leuke restaurants en Biergartens te vinden, waarvan sommige stijlvol in een boot gebouwd zijn.

Hotel in Bremen

Als je een hotel in Bremen zoekt, dan heb je veel keuze. In deze stad kun je hotels in alle mogelijke prijsklassen vinden. Als je van alle gemakken voorzien wilt zijn, kies dan een luxueus hotel op loopafstand van het centrum van de stad. Er zijn meerdere hotels in Bremen die voorzien zijn van sauna- en fitnessfaciliteiten. Ook voor budget reizigers zijn er genoeg hotels te vinden in Bremen. Het Townside hostel bijvoorbeeld ligt op loopafstand van het centrum en heeft een gezellig terras en een gedeelde keuken waar de bezoekers elkaar kunnen leren kennen.  

Camping in Bremen

Er zijn een aantal goede campings in en rond Bremen. Aan de rand van de stad, een paar kilometer ten noorden van het centrum ligt de Stadtwaldsee, een meer tussen stad en bos. Daaromheen liggen een paar simpele kampeerterreinen. Op zo’n tien tot twintig kilometer afstand van het centrum, in de natuur rondom Bremen, kun je een aantal grotere campings vinden. Campingplatz am Hexenberg bijvoorbeeld is prachtig gelegen in het bos en aan een rivier.

Campingaanbieders Bremen

Citytrip in Bremen

Bremen is een geweldige bestemming voor een citytrip. Je kunt de belangrijkste bezienswaardigheden in Bremen binnen een paar dagen zien, maar er is genoeg te doen om er een week te blijven hangen. Het historische centrum vertelt zijn eigen verhaal over de geschiedenis van de stad. Daarnaast kun je een aantal geweldige musea bezoeken en lekker gaan stappen. Door de aanwezigheid van de rivier en de bosrijke omgeving zijn er ook veel mooie plekjes in en rond de stad. Daardoor kun je tijdens een citytrip in Bremen ook lekker ontspannen.

Wat te zien in Bremen

In Bremen is een heleboel te zien en doen. Het is afhankelijk van je eigen interesses welk gedeelte van de stad de meeste aandacht verdient. Bremen heeft een levendige universiteit en een aantal interessante wetenschappelijke musea en instellingen. Het is een economisch centrum en er zijn een aantal grote internationale bedrijven gevestigd. Het uitgaansleven is makkelijk te vinden omdat het in één wijk gecentreerd is en nooit gaat vervelen. De meeste mensen komen naar Bremen voor het historische centrum en de mooie gebouwen. Het Stadhuis, de Dom en de wijk Schnoor mag je in dat geval niet missen.

Het weer in Bremen

Het klimaat in Bremen is vergelijkbaar met het klimaat in Nederland. Er valt het hele jaar door veel regen, in de zomer regent het minder uren maar zijn de buien intenser. De maximumtemperatuur ligt van juni tot en met augustus gemiddeld net boven de twintig graden. ’s Nachts is het zo’n tien graden kouder dan overdag. Door de nabijheid van de zee wordt het in de winter niet echt koud, de temperatuur blijft meestal rond het vriespunt hangen. Het is wel het hele jaar door erg vochtig waardoor zowel een koude als de uitzonderlijke hete dag duidelijk gevoeld worden. Door de noordelijke ligging schijnt de zon in de zomer wel tien uur per dag, terwijl in de winter de dagen kort en donker zijn.

Blogs over Bremen

Scroll naar boven