Vakantie Beieren: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Beieren ligt in het zuidoosten van Duitsland en heeft de grootste oppervlakte van alle deelstaten van het land. Het is een vrijstaat en heeft een heel eigen karakter. Beieren heeft een eigen dialect en staat bekend om de conservatieve manier van doen en de sterke banden met de Rooms-Katholieke Kerk. Veel mensen in Beieren willen zich afscheiden van de rest van de Bondsrepubliek Duitsland omdat het financieel sterker is dan de andere deelstaten en ze het vaak niet eens zijn met de ´sociale´politiek van de rest van het land. Richting het zuiden van Beieren beginnen de Alpen het landschap drastisch te veranderen. Het hoogste punt van Duitsland, de Zugspitze ligt op de grens tussen Zuid-Beieren en Oostenrijk. Daarnaast grenst Beieren ook aan Tsjechië en Zwitserland. Door de rijke natuur en de belangrijke historische plekken is Beieren zeer geschikt voor een vakantie.

Vakantie in Beieren

Een vakantie in Beieren kan gevuld worden met zeer uiteenlopende activiteiten. Nürnberg en München zijn grote historische steden met een turbulent verleden en een levendige kunstscene. Het afwisselende landschap wordt doorkruist door twee grote rivieren, de Donau en de Main en herbergt veel charmante plekjes waar ooit machtige mensen woonden. Het natuurschoon in de Duitse Alpen is minder bekend en daardoor is het er ook rustiger dan in Oostenrijk. De infrastructuur is echter minstens zo goed voor allerlei verschillende bergactiviteiten.  

Bezienswaardigheden in Beieren

Je zou zonder problemen een heel boek kunnen vullen met alle bezienswaardigheden in Beieren. Het hangt er maar net vanaf wat je interesseert. Duizenden toeristen vinden het Oktoberfest alleen al goed genoeg om hier een hele vakantie door te brengen. Er zijn natuurlijk nog veel meer bezienswaardigheden te vinden in Duitsland’s rijkste deelstaat. Duik in de pompeuze wereld van de Naziheersers in Nürnberg, of geniet van het uitzicht vanaf de 2.962 meter hoge Zugspitze. Of je nou cultuur, geschiedenis of natuur zoekt, Beieren heeft een overvloed aan interessante bezienswaardigheden te bieden.

Beierse-Alpenlandschap

Het Beierse Alpenlandschap en de Zugspitze

De bergketen Wetterstein Alpine vormt de grens tussen Oostenrijk en Duitsland. De hoogste berg in deze keten is de Zugspitze die 2962 meter boven zeeniveau uittorent. Je kunt met de Bayerische Zugspitzbahn – een bergtrein – helemaal naar boven om daar te genieten van het heerlijke eten en het geweldige uitzicht. Tientallen wandelroutes zijn duidelijk gemarkeerd voor mensen die van beweging houden. De Beierse Alpen strekken zich honderden kilometers breed uit tussen Salzburg in het oosten en het Bodenmeer op de grens met Zwitserland in het westen. In dit gebied vind je oneindig veel adembenemende plekjes met helderblauwe bergmeren, groene alpenweiden, uitdagende klimgebieden en schilderachtige stadjes zoals Mittenwald en Garmisch-Partenkirchen.

Schloss-Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein

Het Doornroosje-kasteel van Disneyland werd afgekeken van het sprookjesachtige Slot Neuschwanstein. Dit kasteel werd in 1869 gebouwd door Koning Lodewijk II, die een passie had voor sprookjes. Het werd ontworpen door decorbouwer Christian Jank en heeft ontelbare hoeveelheden torens in allerlei soorten en maten, die een enorm speels interieur creëren. Het Slot staat bovenop een rots op 925 meter hoogte en heeft een verbluffend uitzicht over de alpen van Tirol, vijf kilometer verderop. Slot Neuschwanstein is door deze ligging moeilijk bereikbaar. Vanuit het dichtstbijzijnde dorp Hohenschwangau, moet je een steil pad van anderhalve kilometer omhoog klimmen. Tijdens een bezoek wordt ook Lodewijk’s andere passie duidelijk, de vertrekken zijn gevuld met thema´s uit Richard Wagner’s opera´s

Neurenberg

Neurenberg

Er zijn veel verschillende redenen om een bezoekje te brengen aan Nürnberg. Duizenden mensen komen elk jaar naar de stad om zich uit te leven op de Nürburgring, een racecircuit waar iedereen zijn rijvaardigheid kan testen. Ook vindt er het fameuze Rock am Ring festival plaats. Daarnaast heeft Nürnberg veel te bieden op historisch vlak. Het elegante historische centrum is goed bewaard gebleven binnen de stadsmuren. Hier bevinden zich een aantal mooie oude gebouwen en veel charmante straatjes. Maar het belangrijkste erfgoed van de stad bevindt zich aan de zuidoostelijke rand van de stad. Hier bevonden zich de hoofdkantoren van Nazi-Duitsland en de enorme afmetingen van het complex en de paradeplaats zijn niet in woorden te vatten. Je vindt hier ook een Documentatiecentrum met informatie over de Nazi-partij en haar ontwikkeling.

De-Partnachklamm

De Partnachklamm

De Partnachklamm is een smalle steile kloof die door de Partnach-rivier uitgesleten is. Over een afstand van 800 meter rijzen de wanden verticaal omhoog vanaf de kolkende rivier die smeltwater uit de bergen afvoert. Op sommige plekken zijn de 80 meter hoge rotswanden nauwelijks twee meter van elkaar verwijderd. Er is een indrukwekkend wandelpad aangelegd door de kloof. Deze is met staaldraad afgezet om een val in de rivier te voorkomen, maar je moet nog steeds goed opletten dat je niet je hoofd stoot aan de overhangende rotsen. Het pad voert door een aantal tunnels die uit de rotsen gehouwen zijn en iedere keer wacht er weer een nieuwe verrassing als je de tunnel aan de andere kant uitloopt. 

Munchen

München

München is de hoofdstad van de deelstaat Beieren en de 3e grootste stad van Duitsland. Hier vind je naast een geweldige biercultuur ook chique winkelstraten, interessante musea en architectonische hoogstandjes. Je mag de Marienplatz met het torenhoge 17e eeuwse gouden Mariabeeld niet missen. Hier staat ook het neogotische Neue Rathaus met een geweldig klokkenspel dat elke dag om 11.00 en 12.00 uur een voorstelling verzorgt. Daarbij vertonen 32 koperen figuurtjes historische scènes op composities van Brahms en Wagner. Voor liefhebbers van kunst en architectuur is er van alles te doen in München. De Nymphenburg is slechts één van de rijkelijk versierde paleizen. Museum Brandhorst mag je niet missen als je van hedendaagse kunst houdt. Het BMW park en nabijgelegen Olympische Stadion zijn alleen al voor de architectuur een bezoekje waard.  

Bamberg-Beieren

Bamberg

Het oude stadscentrum van Bamberg stamt uit het jaar 1100 en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit elegante stadje is gelegen aan de Regnitz-rivier die midden in het centrum een eiland heeft gevormd. Daar staat, op een brug over de rivier, het 13e eeuwse stadhuis te schitteren. Tijdens een bezoek aan Bamberg mag je de kathedraal niet missen. Dit 13e eeuwse meesterwerk staat hoog bovenop een heuvel die door de lokale bevolking Domberg genoemd wordt. De 60 meter hoge torens van het Sint-Michielsklooster (11e eeuw) zie je van veraf en binnen in de kloosterkerk kun je plafondschilderingen bewonderen van 600 medicinale planten. Vanuit de mooie tuinen heb je een spectaculair uitzicht over de stad.

Hotel in Beieren

Voordat je een hotel in Beieren boekt, moet je even goed nadenken wat je met je vakantie wilt doen. Als je jezelf wilt verwennen met geweldig regionaal eten en een enorme spa, dan kun je kiezen voor BIO Hotel Bayerischer Wirt in Augsburg. Hier wordt 100% organisch eten en drinken geserveerd. Ook hebben ze een uitgebreid aanbod aan behandelingen. Natuurlijk kun je in Beieren elk soort hotel vinden dat je je wenst. Van een afgelegen authentieke B&B in de wonderschone Alpen, tot boutique hotels midden in het centrum van bruisend München. 

Camping in Beieren

Beieren heeft oneindig veel mooie hoekjes met een goede camping. Er zijn simpele kampeerterreinen in de buurt van de meeste dorpen en uitgebreide familiecampings in de vakantiegebieden. Vooral als je van de rust en de natuur wilt genieten, heeft een camping in Beieren veel te bieden. Groene alpenweiden vol met bloemen, helderblauwe bergmeren en schitterende uitzichten zijn er voor het uitzoeken. Ook zijn er campings op specifieke plekken voor een bepaalde bergsport waar bijvoorbeeld klimmers en/of wandelaars bij elkaar komen.

Kasteel in Beieren

Menig heerser heeft in zijn tijd een optrekje gebouwd in het prachtige landschap van Beieren. Deze deelstaat is bekend om de vele kastelen die meestal op indrukwekkende plekken staan. Sommige kastelen zijn overduidelijk gebouwd om een gebied te verdedigen en veiligheid te bieden. Terwijl anderen, zoals Slot Neuschwanstein, de verwerkelijking zijn van de stoute dromen van mensen met oneindig veel middelen. Als je van romantische kastelen houdt, dan kun je in Beieren je hart ophalen.

Natuur in Beieren

Beieren is bijna twee keer zo groot als Nederland. De gevarieerde natuur van groen heuvellandschap naar ruige berggebieden, heeft veel te bieden. Het zuiden van Beieren is een toevluchtsoord voor Duitse berg sportfanaten en natuurliefhebbers. Het grensgebied met Oostenrijk biedt honderden kilometers aan alpenvalleien waar je in alle rust allerlei bergactiviteiten kunt uitoefenen. Ook kun je simpelweg van de wonderschone natuur en de schone lucht genieten.

Blogs over Beieren

Scroll naar boven