Odense in Denemarken: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Er wonen 180.000 mensen in Odense en daarmee is het de derde grootste stad van Denemarken. Odense ligt op het eiland Funen dat zich midden in het Kattegat bevindt. Ten oosten ligt het grotere eiland Seeland waarop zich de hoofdstad Kopenhagen bevindt. Net ten westen ligt Jutland, het Deense deel van een groot Deens/Duits schiereiland. De eerste mensen kwamen 4000 jaar geleden in de regio rond het huidige Odense wonen, maar de stad werd pas voor het eerst genoemd in de tiende eeuw. Het kreeg zijn naam van de oud-Noorse godin Odin en Canute IV, de laatste Deense Vikingkoning. Hij werd in Odense vermoord. In de middeleeuwen maakte Odense een periode van bloei door als handelscentrum van het eiland. Deze rol werd tijdens de industriële revolutie verder uitgebouwd en de stad is ook tegenwoordig een levendig centrum in Denemarken.

Odense in Denemarken

Tijdens een bezoekje aan Odense in Denemarken kun je de woelige geschiedenis van de stad herbeleven via de vele historische bezienswaardigheden. Het pittoreske stadje heeft veel oude gebouwen en authentieke plekjes waar je een goed verhaal te horen krijgt. Daarnaast gebeurt er van alles op cultureel gebied, het nachtleven bijvoorbeeld is verrassend bruisend voor een kleine stad. Het lijkt alsof iedereen een instrument speelt, want ’s avonds komt er inspirerende livemuziek uit veel cafés en clubs. Odense in Denemarken wordt daarnaast omgeven door prachtige natuur, waardoor het een goede uitvalsbasis is om het Deense landschap van Funen te verkennen.

Bezienswaardigheden in Odense

Odense is als stad misschien niet zo bekend, maar er werd wel een sprookjesschrijver geboren wiens verhalen kinderen over de hele wereld hebben betoverd. Tijdens een bezoek aan Odense kun je niet ontsnappen aan de vele bezienswaardigheden die gewijd zijn aan het werk en het leven van Hans Christiaan Andersen. Zijn beroemdste verhaal is zeker ‘De kleine zeemeermin’, maar daarnaast heeft hij nog vele andere bekende verhalen geschreven. Naast het museum over deze schrijver zijn er nog een handvol andere musea in Odense die ook de moeite waard zijn.

Odense-Bys-Museum

Het Odense Bys Museum

Het Odense Bys Museum is de beste manier om een bezoekje aan Odense te beginnen. Daar leer je van alles over de bewogen geschiedenis van de stad en het eiland Funen. Het museum wijdt zich vooral aan de middeleeuwen en de renaissance. Met deze kennis op zak is het veel makkelijker om verschillende speciale plekken in de stad te begrijpen. Het Odense Bys Museum bevindt zich in een historisch rood huis uit 1631. Ook de binnenplaats van het huis is adembenemend – deze wordt omringd door andere eeuwenoude rode huizen. Bekijk zeker even de plattegrond die in dit gedeelte van de stad staat, daarop is namelijk duidelijk te zien dat de wijk lang geleden gebouwd is. Je kunt in een paar minuten doorwandelen naar het Møntergården-museumcomplex.

Sankt-Knuds-Kirche-Odense

De 13e-eeuwse Sankt Knuds Kirche en het 19e eeuwse stadhuis

Het centrale Flak Havenplein is versierd met een aantal prachtige hedendaagse kunstwerken. Er staan ook een aantal indrukwekkende historische gebouwen. Het Italiaans-gotische stadhuis werd tussen 1881 en 1883 gebouwd op de plek waar eerder een veel kleiner bestuursgebouw stond. De huidige Sankt Knuds Kirche staat op de overblijfselen van de Travertin Kerk die het eerste religieuze gebouw op deze locatie vormde. De kerk die tot op heden het centrum van Odense siert is ook behoorlijk oud. De bouw van de Sankt Knuds Kirche werd begonnen in het einde van de 13e eeuw. Na honderden jaren werk werd de kerk in 1499 eindelijk ingewijd. In de 16e eeuw werd nog een toren in dezelfde stijl aan het gebouw toegevoegd. Aan de andere kant van het plein kun je de toren zien van de Sint-Albanskerk – de plek waar de laatste Viking Koning werd vermoord.

Hans-Christian-Andersen

Hans Christian Andersen

De sprookjesschrijver Hans Christian Andersen is de bekendste historische bewoner van Odense. Hij schreef onder andere ‘Het lelijke eendje’, ‘De Sneeuwkoningin’ en ‘De nieuwe kleren van de keizer’. Zijn bekendste verhaal is ‘De kleine zeemeermin’ doordat dit sprookje door Disney in een tekenfilm werd omgetoverd. In Odense zijn veel plekken die deze getalenteerde schrijver en zijn levenswerk herdenken. Je kunt bijvoorbeeld een bronzen standbeeld van Hans Christian Andersen bezoeken dat sinds 1888 in de stad staat. Het beeld werd in 1949 verplaatst naar zijn huidige standplaats achter de kathedraal in Eventyr Haven. Je kunt een drie kilometer lange themawandeling maken door de grote voetstappen op de grond te volgen. Deze neemt je mee langs verschillende standbeelden in de stad.

H.C.-Andersen-Museumcomplex

Het H.C. Andersen Museumcomplex

Als je fan bent van sprookjes dan moet je zeker ook het H. C. Andersen Museum bezoeken. Daar duik je binnen in het persoonlijke leven van de schrijver en leert over de omgeving waarin hij opgroeide en de ontwikkeling van zijn werk. Het complete museum bestaat uit vijf verschillende locaties: het kleine gele huis waar hij geboren werd, het ouderlijk huis (waar ze met vijf arme gezinnen leefden), het cultureel historisch Odense Bys museum en het Møntergården-museum complex. Op deze plekken krijg je een goed idee van de tijd en omgeving waarin de schrijver opgroeide. In het H.C. Andersen Museum zelf kunnen zowel volwassenen als kinderen genieten van interactieve vormen om de sprookjeswereld van de schrijver te ontdekken. Daarnaast is het kinderspeelparadijs Fyrtøjet ook onderdeel van dit museumcomplex. 

mooiste-plekjes-in-en-rond-Odense-Denemarken

Een frisse neus halen op de mooiste plekjes in en rond Odense

Er zijn een heleboel mooie plekjes in en rond Odense die de moeite van een bezoekje waard zijn als je behoefte hebt aan rust en natuur. In de stad zelf kun je genieten van de rivier door een boottocht te boeken. Als je liever even alleen wilt zijn, wandel dan langs de waterkant door het Munke Mose Park. Net buiten de stad kun je bijvoorbeeld het Funky Monkey Park bezoeken. Daar hebben kinderen en volwassenen (die minstens 1,20 meter groot zijn) dolle pret tussen de bomen. Het park bestaat uit een verzameling touwbruggen en ladders waarmee je in de bomen kunt klimmen. Voor een prachtige landschapstuin moet je bij het Landhuis Sanderumgaard zijn. Deze indrukwekkende tuinen werden aangelegd tussen 1793 en 1828.

Het Møntergården-museumcomplex

Het Møntergården-museumcomplex bevindt zich in een buurt waar vele pittoreske 16e– en 17e-eeuwse huizen staan. Bij binnenkomst in het museum verandert er in eerste instantie niet veel. Je loopt tussen de traditionele huizen door en kunt bijvoorbeeld een aalmoezen huis uit de 17e eeuw en een gerestaureerd herenhuis uit 1646 van binnen bekijken. Het nieuwe hoofdgedeelte van het Møntergården-museumcomplex heet ‘Funen, centrum van het Universum’. Daar kun je onder andere belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de Wereld bekijken vanuit het standpunt van Denemarken. Je krijgt zo een nieuw beeld van bijvoorbeeld de Vikingen, de Industriële Revolutie, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog. Een ander interessant gedeelte gaat in op de ontwikkeling van de godsdienst en het levensonderhoud van de bewoners van Funen.

Camping in Odense

In de prachtige omgeving van Odense bevinden zich meerdere campings in het groen. Je kunt kiezen uit allerlei verschillende setups – er zijn bijvoorbeeld een aantal uitgebreide campings waar ze ook cottages verhuren. Sommige campings bevinden zich midden in het groen, terwijl andere vlakbij het strand liggen. Vanuit één van deze prachtige plekjes in de natuur ben je met de auto binnen een half uur in Odense. Er zijn ook een aantal campings binnen de grenzen van de stad. DCU-Camping Odense ligt op slechts vier kilometer afstand van het centrum in een prachtige groene omgeving. Op de DCU-Camping kun je gebruik maken van een zwembad.

Camping aanbieders in Odense

  1. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Anwb campings -> Bekijk hier het aanbod!
  3. Jetcamp -> Bekijk hier het aanbod!

Hotel in Odense

Odense is een geliefde stedentrip van Denen en de meeste buitenlandse bezoekers stoppen er op zijn minst een dag tijdens hun vakantie in Denemarken. Daardoor is het niet moeilijk om een goed hotel te vinden in Odense. In de stad kun je kiezen uit een gevarieerd aanbod aan kleine familiehotels, B&B’s en grotere hotels met uitgebreide faciliteiten. De meeste hotels bevinden zich in het centrum en doordat de stad klein en overzichtelijk is maakt het qua locatie niet veel uit waar je precies verblijft.

Het weer in Odense

Het weer in Odense wordt vooral beïnvloed door de Noordzee, net als in Nederland. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen in de zomer rond de 20 graden en in de winter net boven nul. ’s Nachts daalt de temperatuur met een graad of vijf in de winter en een graad of tien in de zomer. Er bestaat het hele jaar door kans op regen en bewolkte dagen. Meestal regent of sneeuwt het op ongeveer 10 dagen per maand. De gevoelstemperatuur is sterk afhankelijk van het moment. Als de zon schijnt kan het ook in de lente en herfst prettig aanvoelen, maar als het bewolkt is, waait en regent dan is het zelfs in de zomer niet prettig buiten. De beste tijd om Odense in Denemarken te bezoeken is in juli en augustus. In die maanden worden er veel evenementen georganiseerd.

Blogs over Odense

Scroll naar boven