Esbjerg in Denemarken: Bezienswaardigheden, camping, info & tips

Esbjerg is de vijfde grootste stad van Denemarken en één van de belangrijkste havens van het land. Deze stad ligt aan de zuid westkust van Jutland. De geschiedenis van Esbjerg gaat slechts een paar honderd jaar terug. Het oudste huidige gebouw stamt uit 1660, maar tot 1868 was de verzameling huizen zo klein dat het niet eens de titel dorp verdiende. Daar kwam verandering in toen werd besloten om de haven van Altona te vervangen met een nieuwe haven in dit gebied. Deze haven werd geopend in 1874 en het dorp werd verbonden met de rest van het land via goede spoorlijnen en wegen. De bevolking van Esbjerg is vanaf dat moment exponentieel gegroeid en tegenwoordig wonen er meer dan 100.000 mensen in de gemeente.

Esbjerg in Denemarken

In de stad Esbjerg kun je genieten van veel hedendaagse Deense cultuur. Vooral op het gebied van handel valt er van alles te ontdekken want de haven speelt een belangrijke rol in de visserij, de handel van landbouwproducten en het verschepen van containers. Daarnaast kun je in Esbjerg een aantal van de beste musea in Denemarken bezoeken. Op het gebied van kunst kun je jezelf rustig een paar dagen vermaken in de stad. Door de groeiende universiteit en de goede sportfaciliteiten heeft de stad een jong karakter en is er verrassend veel te doen.   

Bezienswaardigheden in Esbjerg Denemarken

De bezienswaardigheden in en rond Esbjerg zijn gevarieerd van karakter. De haven, universiteit en musea vormen belangrijke trekpleisters in de stad zelf. Door de economische bloei van de stad kun je er ook goed winkelen. Het beroemde kunstwerk ‘Mennesket ved Havet’ (de Mannen die de Zee ontmoeten) is vooral indrukwekkend wanneer je de stad vanaf het water nadert. Daarnaast is ook het landschap rond Esbjerg een belangrijke bezienswaardigheid voor veel toeristen die een rondreis door Denemarken maken of in het land op vakantie zijn.

De-Mannen-die-de-Zee-ontmoeten

De Mannen die de Zee ontmoeten

Het bekendste symbool van Esbjerg is een enorm kunstwerk in de haven. Daar zitten vier torenhoge witte mannen uit te kijken over het water. Je kunt je afvragen waar ze naar staren in de verte en hoe de horizon eruit ziet vanaf hun ooghoogte. Dit kunstwerk werd ontworpen door Svend Wiig Hansen. Hij wil er de samenkomst tussen de mens en de natuur mee uitbeelden. Op een mooie dag is het een prettige plek voor een picknick. Je geniet er van de frisse zeelucht terwijl je de bewegingen in de haven, van het water en de wolken waarneemt. Kinderen spelen graag tussen de benen van de mannen en er zijn veel plekjes waar je goed een kleedje kunt uitspreiden.

Sønderho-Esbjerg

Sønderho – het pittoreske dorpje op een Deens waddeneiland

Vanuit de haven van Esbjerg kun je met een ferry het eiland Fanø bezoeken, dat is één van de vier Deense Waddeneilanden. De overtocht alleen is al de moeite waard omdat je naast zeearenden vaak ook zeehonden zult zien. Fanø heeft drie pittoreske dorpjes waarvan Sønderho het mooist is. Dit dorpje is zelfs verkozen tot mooiste dorp van Denemarken. Het dorp wordt bewoond door een gezellige verzameling oude zeevaarders en je kunt er heerlijk te voet rondslenteren terwijl je van de traditionele huizen geniet. Sommige mensen huren er ook een fiets om zo het overzichtelijke eiland te verkennen. Net buiten het dorp staat een prachtige molen die je kunt bezoeken. 

Wadden-Sea-National-Park-Esbjerg

Het natuurgebied van Marbaek

In het natuurgebied van Marbaek kun je kennismaken met het Wadden Sea National Park dat opgenomen is op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit stuk natuur ligt rondom een schitterend meer. Het is een waar paradijs voor wandelaars en vogelspotters. Veel trekvogels brengen hier de zomer door of nemen er pauze wanneer ze op weg zijn naar het noorden of zuiden. Door het park lopen meerdere wandelroutes die vaak een stuk door het bos lopen en een stuk van de oever van het meer aandoen. Onderweg kom je mooie picknick plekken tegen waar je een hapje of drankje kunt nuttigen terwijl je van de rust en het uitzicht geniet.

Ribe-Esbjerg-Denemarken

Fiets van Esbjerg naar Ribe

Langs de kust in het zuiden van Denemarken loopt de lange Noordzee-fietsroute. Fietsliefhebbers brengen vaak meerdere dagen of weken door langs dit pad dat een flink stuk van de Deense Noordzeekust omvat. De route komt ook langs Esbjerg en als je gewoon een dagje door het mooie landschap wilt fietsen dan kun je het stuk tussen Esbjerg en Ribe afleggen. Het uitgestrekte landschap zorgt ervoor dat je je onderweg geen moment zult vervelen. De ongerepte natuur betovert iedereen die er langs komt. Eenmaal aangekomen in Ribe kun je genieten van een lekker hapje en drankje in één van de pittoreske restaurantjes voor je terug naar Esbjerg fietst – of een ander vervoermiddel regelt. 

Het kunstmuseum van Esbjerg

Het kunstmuseum van Esbjerg wijdt zich aan hedendaagse kunst. Dat zie je al aan de aparte buitenkant. Dit bijzondere gebouw zorgt er op zijn minst voor dat je even versteld staat en je afvraagt waarom iemand zoiets zou ontwerpen. Als je houdt van abstracte moderne kunst, dan kun je met zekerheid iets vinden in dit museum dat naar jouw smaak is. De exposities die binnen tentoongesteld worden wisselen elke zoveel maanden. Het is dus van het moment afhankelijk of er iets te zien valt dat je enthousiasme wekt. Het kunstmuseum van Esbjerg bevindt zich in een leuk park.

De watertoren en speeltuin in het park

Het park dat grenst aan het kunstmuseum van Esbjerg bevat een heleboel aangename hoekjes waar je heerlijk tot rust kunt komen. Er zijn veldjes, bankjes en een leuke speeltuin voor kinderen. Mensen zijn er ontspannen en opgewekt waardoor je automatisch gaat glimlachen. Een andere reden om dit park te bezoeken is de watertoren. Dit oude gebouw steekt met kop en schouders boven de bomen en de meeste gebouwen van de stad uit. Je kunt de toren beklimmen om te genieten van één van de beste uitzichten over de stad. Als de beklimming van de toren het doel is van je bezoek aan het park, zorg dan wel dat je komt op één van de dagen dat de watertoren open is voor het publiek.

Camping in Esbjerg

Rond Esbjerg is het makkelijk om een camping te vinden. De uitgestrekte natuur leent zich uitstekend voor een aantal ontspannen nachten in een camper, caravan of tent. Daarnaast kun je op de meeste campings in de buurt van Esbjerg ook een chaletje of een cottage huren. Op die manier ben je van alle gemakken voorzien terwijl je alsnog midden in de natuur bent. Ten noordwesten van de stad bevinden zich drie campings vlakbij de kust. Van daaruit kun je gemakkelijk gaan fietsen, wandelen of vissen in de prachtige omgeving.

Camping aanbieders Esbjerg

Hotel in Esbjerg Denemarken

Er is een behoorlijke variatie aan hotels in Esbjerg. De hotels van Scandic bijvoorbeeld zijn in Denemarken bekend om hun uitstekende ontbijtbuffet, nette kamers, goede service en centrale ligging. Er zijn ook overnachtingsmogelijkheden in Esbjerg voor mensen met een kleiner budget. Er zijn bijvoorbeeld verschillende hostels met een gezamenlijke keuken en wasruimte waar veel jongeren verblijven. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een simpele B&B of een klein hotel. Veel hotels liggen in het centrum van Esbjerg waardoor je de meeste bezienswaardigheden te voet kunt bereiken.

Het weer in Esbjerg

Esbjerg heeft net als Nederland een gematigd zeeklimaat. De aanwezigheid van het water van de Noordzee zorgt ervoor dat de temperatuur vrijwel nooit extreem is. In de zomermaanden juli en augustus ligt de gemiddelde maximumtemperatuur rond de 20 graden. Dat betekent dat het op een bewolkte regenachtige dag soms slechts 15 graden kan zijn, terwijl een warme zonnige dag makkelijk temperaturen van boven de 25 graden kan brengen. In de wintermaanden ligt de temperatuur meestal rond het nulpunt, maar ook dan geldt dat de gevoelstemperatuur erg kan verschillen per dag. Het regent het hele jaar door op gemiddeld 15 dagen per maand. 

Blogs over Esbjerg

Scroll naar boven