Aarhus in Denemarken: Bezienswaardigheden, hotel, museum, info & tips
Aarhus is de tweede grootste stad in Denemarken, na Kopenhagen. Het ligt bijna 200 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad aan de oostkust van Jutland, de centrale provincie van Denemarken. Door de verbinding met het Kattegat en de ligging aan de Aarhus-rivier is het al eeuwen een belangrijke stad voor de handel en de scheepvaart. Het is zeker dat Aarhus ook al bestond in de 8e eeuw en daarmee is het één van de oudste steden in Denemarken. Tijdens een bezoekje aan de stad kun je veel leren over de bewogen geschiedenis die gedomineerd wordt door de christelijke kerk, bloedige oorlogen tussen de Vikingen en vele andere lokale machthebbers, de pest en succesvolle handel. Sinds de 18e eeuw is Aarhus in een groeifase beland op het gebied van bevolking, economie, cultuur en wetenschappen. De Universiteit van Aarhus is de grootste in Scandinavië.
Aarhus in Denemarken
Tijdens een vakantie in Denemarken mag je Aarhus niet missen. In deze bruisende jonge stad is het altijd gezellig. Het is de beste plek in Denemarken om kennis te maken met de lokale bevolking en iets te leren over hun geschiedenis en cultuur. Aarhus ligt in een prachtige omgeving met een mooie kustlijn en een aantal prachtige rivieren en meren waar je heerlijk kunt wandelen en kanovaren. Als je één plek moet kiezen voor een dagje natuur in de buurt van Aarhus, dan is het Mols Bjerge Nationaal Park een echte aanrader. Dit ruige stukje Denemarken bevat vele historische en culturele bezienswaardigheden.
Bezienswaardigheden in Aarhus Denemarken
Aarhus werd in 2017 verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa omdat er naast de belangrijke bezienswaardigheden veel geweldige culturele evenementen worden georganiseerd. Als je houdt van musea dan ben je ook op de juiste plek in Aarhus. Eén van de populairste bezienswaardigheden in Denemarken is het openluchtmuseum Den Gemle By in Aarhus. Daarnaast zijn er uiteraard ook historische bezienswaardigheden te vinden in de stad zoals de Kathedraal van Aarhus en het Paleis van Marselisborg.
De prachtige schilderijen in de Kathedraal van Aarhus
De indrukwekkende klokkentoren van de Kathedraal van Aarhus kun je vanuit de hele stad zien. Deze is maar liefst 96 meter hoog en de kerk is even zo lang. Op deze plek staat al sinds de 13e eeuw een Kathedraal, maar deze moest meerdere keren herbouwd worden omdat delen ervan verwoest werden door brand. Het huidige gebouw heeft een indrukwekkend gotisch uiterlijk en vooral de eeuwenoude fresco’s die je binnen kunt bewonderen zijn zeer de moeite waard. In totaal kun je in de Kathedraal van Aarhus meer dan 200 vierkante meter aan schilderijen bezichtigen waarvan de oudste uit het einde van de 13e eeuw stammen. Er zijn ook veel andere details – zoals het orgel, de gouden poorten, het altaar en de preekstoel – die van de kerk een prachtig geheel maken.
De Botanische Tuin
De botanische tuin van Aarhus geeft een geweldig beeld van de Deense flora. De tuinen zijn zo georganiseerd dat je kunt zien welke planten van nature bij elkaar in de buurt groeien. Voor andere ecosystemen moet je in de markante witte koepel zijn. Daar zijn de vier verschillende klimaatzones van de aarde uitgewerkt met bijbehorende planten en vlinders. Het uitzicht vanaf de houten toren die zich hier bevindt is fenomenaal. In de Botanische Tuin van Aarhus bevinden zich verder een openluchttheater, een vijver en een speelweide. Daardoor is het een ontspannen plek om een paar uur door te brengen, zelfs als je met het hele gezin op vakantie bent.
Møllestien en de Latijnse Wijk, twee fotogenieke gebieden in Aarhus
In het 18e-eeuwse straatje Møllestien lijkt het of de tijd stil staat. Dit schattige plekje midden in het centrum bestaat uit gekleurde arbeiderswoninkjes die langs een smalle geplaveide straat staan. Voor veel mensen is dit het mooiste – en meest fotogenieke – stukje van Aarhus. Ook de Latijnse wijk Latinervarteret heeft een heel eigen sfeer. Hier bevinden zich authentieke boetiekjes, kunst winkels en cafés in de prachtige oude huizen met gekleurde gevels. Dit is dé plek om een paar uur rond te slenteren als je houdt van unieke winkeltjes en goede koffie. De wijk staat bekend om Stiller’s Coffee, een geweldige barista die in een oude chocoladefabriek gevestigd is. Ook de andere cafés verkopen heerlijke lokale en internationale snacks.
Cultuur in het Moesgaard Museum en aan Dokk1
Dokk1 is een enorm centrum voor cultuur en multimedia waar altijd van alles te doen is. Er is een grote bibliotheek en een evenementencentrum. De kids kunnen zich vermaken in de in- of de outdoor speeltuin en je kunt er ook recreëren langs het water. Als je geïnteresseerd bent in cultuur, dan mag je ook het Moesgaard Museum niet missen. Dit museum heeft een erg leuke interactieve vorm gevonden om je kennis te laten maken met de culturele ontwikkeling van de mensen die in en rond Aarhus – en in de rest van de wereld – geleefd hebben tussen de prehistorie en de moderne tijd. In het Moesgaard Museum krijgen jong en oud een duidelijk overzicht van de evolutionaire ladder van de mens, beginnend bij Lucy de oudste mens die tot op heden gevonden is (in Ethiopië) tot de moderne Steentijd bewoner die in Denemarken werd opgegraven.
Kunst, cultuur, historie en prachtige natuur in de omgeving van Aarhus
Aarhus is een overzichtelijke stad en het is ook makkelijk om uitstapjes te maken naar schitterende plekken in het omliggende gebied. Voor natuurliefhebbers is het aan te raden om het water op te zoeken met een kano. Je kunt een stuk gaan varen op de Gudenåen, de langste rivier van Denemarken. Via de kunstenaarsstad Silkeborg kun je één van de vele prachtige meren in de omgeving bezoeken. Uiteraard is het stadje zelf ook zeer de moeite waard. Vooral het kunstcentrum van Silkeborg Bad is een aanrader omdat je daar tevens een wandeling kunt maken langs het meer van Ørnsø. Het ruige Mols Bjerge Nationaal Park is een prachtige plek voor lange wandelingen door de natuur. Vanaf de Jernhatten Ridge heb je de beste uitzichten over de wijde omgeving. Daarnaast kun je in het gebied ook een middeleeuwse kasteelruïne, een glasmuseum en een enorm houten oorlogsschip bezoeken.
Het Paleis van Marselisborg
Ten zuiden van Aarhus ligt het indrukwekkende Paleis van Marselisborg, een buitenverblijf van de koninklijke familie van Denemarken. Dit complex werd gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en bestaat uit een indrukwekkend kasteel omringd door een verzameling prachtige tuinen. Je kunt het gebouw niet bezoeken omdat het nog steeds in gebruik is, maar de tuinen zijn op zich ook zeker de moeite waard. Wanneer de familie niet in het paleis verblijft kun je door de prachtige Engelse landschapstuin slenteren en genieten van de vele beeldhouwwerken, de rozentuin en de vijvers. Ook het hertenpark van Marselisborg Dyrehave is een bezoekje waard. Door de handige manier waarop het park omheind is kun je heel dicht bij deze prachtige dieren komen.
Hotel in Aarhus
Een hotel naar je smaak is in Aarhus zo gevonden, tenzij je een erg klein budget hebt. Voor de laagste prijzen kun je zoeken naar een jeugdhostel, of een aanbieding op bijvoorbeeld Airbnb. In de stad kun je gemakkelijk een net hotel vinden waar je in alle nodige comfort overnacht. Aarhus is vrij overzichtelijk, maar de bezienswaardigheden liggen verspreid door de hele stad waardoor het niet zoveel uitmaakt waar je verblijft – tenzij je ’s avonds gebruik wilt maken van de levendige uitgaansgelegenheden, dan is het verstandig om een hotel in de buurt van het uitgaanscentrum van Aarhus te zoeken.
Top 5 hotels op Aarhus
Museum in Aarhus
Een goed museum is in Aarhus nooit ver weg. Deze stad en haar omgeving staan bekend om de rijke kunst en cultuur en dat zie je terug in een aantal musea van wereldklasse. In belangrijke musea zoals het AroS Museum voor Hedendaagse Kunst kun je van alles leren over de geschiedenis van het land en de ontwikkeling van de kunst en de cultuur. Het openluchtmuseum Den Gamle By was zelfs het eerste museum op de hele wereld dat zich richtte op het historische leven in een stad.
Openluchtmuseum Den Gamle By
De naam Den Gamle By betekent letterlijk ‘de oude stad’. Dit openluchtmuseum is één van de populairste attracties van Denemarken omdat je er onwijs veel kunt zien en leren over de culturele geschiedenis en de natuur van het land. Het gigantische interactieve museum bevindt zich in de botanische tuinen van Aarhus en is al sinds 1914 open. Je kunt er 75 historische gebouwen bezoeken. Deze zijn zo neergezet dat het lijkt of je een kleine stad binnentreed die op verschillende tijdstippen in de geschiedenis is blijven hangen. Er staan oude vakwerkhuizen uit de 16e eeuw maar ook gebouwen uit latere eeuwen. Je kunt er naast huizen ook werkplaatsen, winkels, een school, een theater en een postkantoor bezoeken. De medewerkers van het park leven en werken er zoals de mensen dat vroeger deden. Daardoor kun je van alles leren van hen tijdens je bezoek.
Het Vikingmuseum
De cultuur van de Vikingen fascineert vele kinderen en volwassenen wereldwijd. In het Vikingmuseum van Aarhus wordt duidelijk dat dit een goede reden heeft. Daar leer je van alles over Aros, het Aarhus uit de tijd van de Vikingen. Je kunt er archeologische vondsten bekijken en een hele verzameling replica’s van voorwerpen die veel gebruikt werden door de Vikingen. Er staat ook een gedetailleerde maquette met alle nederzettingen die in dit gebied bestonden tijdens de hoogtijdagen van Vikingkoning Harald Blauwtand. Het meest indrukwekkende gedeelte van het museum bestaat uit audiovisuele voorstellingen waarin wordt weergegeven hoe de stad door de Vikingen werd aangevallen en ingenomen.
Het AroS Museum voor Hedendaagse Kunst
Het indrukwekkende AroS Contemporary Art Museum is maar liefst tien verdiepingen hoog en één van de grootste kunstmusea in Europa. Het museum is alleen al een bezoekje waard vanwege de indrukwekkende moderne architectuur. Je geniet bijvoorbeeld van prachtige uitzichten over heel Aarhus vanuit de bekende gang die alle kleuren van de regenboog heeft. De huidige locatie net buiten Aarhus opende in 2004 zijn deuren, maar de collectie groeit al sinds de oprichting van het museum in 1859. Het belangrijkste gedeelte van de collectie bestaat uit nationale werken uit de eerste helft van de 19e eeuw – toen maakte Denemarken zijn hoogtijdagen door. Daarnaast hangen er ook een heleboel schitterende hedendaagse kunstwerken.
Bus naar Aarhus
Als je graag over land reist, of last minute wilt vertrekken voor een stedentrip of een vakantie, dan kun je uitstekend met de bus naar Aarhus reizen. De meeste busverbindingen tussen Nederland en Aarhus hebben een overstap in Hamburg. Je kunt al bussen vinden vanaf €40 enkele reis. In totaal zul je er minstens een uur of twaalf over doen. De snellere manier om naar Aarhus te reizen is met het vliegtuig naar Kopenhagen en dan neem je van daaruit de bus naar Aarhus. Op die manier kun je in een halve dag op de bestemming aankomen.
Het weer in Aarhus
Het weer in Aarhus verschilt niet zoveel van Nederland. De stad kent een zeeklimaat met weinig extremen en ongeveer negen dagen per maand met neerslag. Het kan het hele jaar soms regenen en in de winter is de kans op (nacht) vorst in Aarhus net wat groter dan in Nederland waardoor er geregeld sneeuw valt. De beste tijd om deze stad te bezoeken is gedurende de zomermaanden juli en augustus. In mei, juni, juli en augustus zijn de dagen er heerlijk lang en worden er veel evenementen georganiseerd waardoor de hele stad opleeft. Je kunt in die tijd rekenen op zo’n tien uur zonlicht per dag waardoor je genoeg tijd hebt om alles te bezoeken. Vooral tijdens de schoolvakanties in juli en augustus is er van alles te doen. In die maanden ligt de maximum temperatuur gemiddeld rond de 20 graden en ’s nachts koelt het een graad of zeven af.